ZKI-18010-F1-a-jó-oltási-program-alapja-az-egységes-egyöntetű-kelés

“Az idei időjárás merőben különbözött a tavalyi szezontól, így az eddigi tapasztalatok alapján is nehéz volt felkészülni az idei évre, mind a választott alany-nemes kombinációban, mind pedig időzítésben. A változékony, rendkívül csapadékos és hőmérsékleti rekordokat is eredményező időjárás próbára tette a fajtákat és természetesen a termelők felkészültségét is. Szinte lehetetlen volt olyan technológiát alkalmazni, aminek ne lett volna negatív hatása a minőségre és a növényvédelmi problémákra. Az oltott dinnyék érzékenyen reagáltak a sok csapadékra, rendkívül sok problémát, hússzakadást okozva. A gyengébb minőség valamint az esők miatti megkésett szedések miatt felértékelődött az alanyok teljesítőképessége, valamint az alany, nemesre gyakorolt minőségi hatása, a fajta tövön tarthatósága.
Az idei szezonban szükség volt az erős időjárásnak is ellenálló alanyra, amely képes volt lekezelni az időjárás szélsőségeit és emellett a minőséget megtartva, mennyiséget tudott produkálni. Ebben a küzdelemben kulcsfontosságú volt az alany gyökértömege, annak megújuló- és stressztűrő képessége.

Az elmúlt időszakban dinamikusan nőtt az oltott dinnye felületünk. Néhány évvel ezelőtt a magyarországi még 1000 ha alatt volt, ez azonban mostanra már meghaladta az 1800 ha-t is, mely a teljes hibridfelület csaknem 61%-a. Növekedésének egyik oka az egyre szélsőségesebb tavaszi és nyári időjárás, amit a sajátgyökerű technológiát használó termelők egyre nehezebben tudtak lekövetni és biztonságosan termelni. Másrészt hangsúlyt kaptak a koraiságért folytatott küzdelemben az egyre korábbi kiültetések, amit a sajátgyökerű állományokkal nem lehetett kivitelezni. A megváltozott környezeti, technológiai és időjárási tényezők miatt felértékelődött az alany stressztűrő képessége, valamint a minőségre és termésmennyiségre gyakorolt hatása.

A megfelelő alanyválasztásnak két fontos kritériuma volt:

  • Képes legyen ellenállni a szélsőséges elemeknek bizonyos korlátok között. Ennek alapja a rendkívül ERŐS, AGRESSZÍV, MEGÚJULÓ GYÖKÉRZET.
  • A másik, a MINŐSÉGRE GYAKOROLT HATÁS. 

Ezen kritériumoknak a kiszolgálására a ZKI Zrt. termékfejlesztésének új, bevezetésre került alanya, a ZKI 18010 F1, erős növekedésű lagenaria alanya felelt meg.

Az oltás térhódításával és az időjárás megváltozásával együtt az alany használat is jelentősen átalakult. Míg 6-7 évvel ezelőtt a könnyebb olthatóság miatt a lagenaria alanyt részesítették előnyben a palántanevelők és a termelők, addig mára ez megváltozott és az interspecifikus alanyok kerültek előtérbe, több mint 60%-ban. Elsősorban a rendkívüli termőképességük és stressztűrő képességük miatt terjedtek el rohamosan.
Az erős gyökérzetük és kiváló tápanyag hasznosító képességük miatt az elmúlt időszakban sok minőségi gondot okoztak a termelőknek, részben a nem megfelelő tápoldatozási technológia, részben pedig az időjárási eseményekre adott rossz technológiai fogások miatt. Sok esetben fordult elő vastag héjszerkezet, szakadt és gyengén színeződő hús, amit a piac nem fogadott el. Az oltott dinnyék esetében a hangsúly, a minőségre helyeződött át.

Szükség volt egy olyan lagenaria alany fejlesztésére, ami kiküszöböli az interspecifikus alanyok minőségre gyakorolt negatív hatását, de rendelkezik a nagy termőképesség és hőtűrő képesség egységével továbbá agresszív, megújuló gyökérzettel.

A-ZKI-18010-F1-alany-gyökérmetszéses-technológiában-is-alkalmazható-kiváló-gyökér-megújítóképessége-révén

A megoldás:

A ZKI 18010 F1 erős növekedésű, átmeneti típusú lagenaria alany használata, ami biztonságot jelent a minőségért és termésbiztonságért folytatott küzdelemben. Új lagenaria alanyunk képes kielégíteni mind a palántanevelő speciális igényeit, mind a termelői elvárásokat.

Milyen előnyökkel jár a ZKI 18010 F1 lagenaria alany használata?

  • Rendkívül gyors és egységes kelése, még alacsonyabb hőmérsékleten is tökéletes, ezzel jelentős nevelési időt és fűtési költséget lehet vele megtakarítani a nevelőben.
  • Kiváló eredés mellett, magas kihozatali érték érhető el vele.
  • Erős, agresszív gyökérzetének köszönhetően az alany akár gyökérmetszéses technológiában is sikerrel alkalmazható. Gyökérmegújító képességének köszönhetően oltás után rendkívül gyorsan fejleszt új gyökereket. Ez a nagytömegű gyökérzet a teljes palántanevelés alatt jól látható, és kiültetést követően számos előnyt biztosít a jobb tápanyag és vízhasznosítás valamint a hőstressz leküzdése terén.
  • Rendkívül erős növekedése miatt átmenetet képez az interspecifikus és hagyományos, gyengébb növekedésű lagenaria alanyok között, biztosítva ezzel a tökéletes lombtakarást, a napégés elleni védelmet.
  • A fajta koraiságának köszönhetően ki tudjuk védeni a korai kiültetés okozta stresszt és élvezni tudjuk a ráoltott korai dinnye minden előnyét.
  • Minőségre gyakorolt hatása kiemelkedő volt a tesztelések és próbatermesztések alatt. A magas cukortartalom mellett minimális volt a hússzakadásra és héjvastagságra gyakorolt hatása.

A tavalyi szezon próbatermesztései pont egy olyan évjáratban történtek, amikor a fajtának bizonyítania kellett előnyös tulajdonságait. Valamennyi helyszínen mind a termelői mind pedig a palántanevelői vélemények megerősítették a fajta értékeit.

Termékfejlesztésünk új elemét a termelőknek és palántanevelőknek ajánljuk, akik egy kicsit többet szeretnének kapni egy lagenaria alanytól és szeretnék kiaknázni a két fő alanytípus adta lehetőségek közül a legjobbakat.

Válasszák bizalommal fajtánkat a következő szezon tervezési időszakában!
Sikeres termesztést kívánunk!