Habár az idei termelési szezon épp, hogy lezárult sokan a következő szezon terveit szövögetik. Érdemes az idei és az elmúlt évek piaci eredményeit összegezni. Egyre többüknek nyilvánvaló – és ezt TÉSZ vezetők is megerősítik – az idei szezon után, hogy a kápia típus iránti érdeklődés Európa nyugati felében a fehér tölteni való paprikához képest stabilabb, sőt emelkedést mutat. Kereskedői visszajelzések alapján a fehér cecei típusú paprikában tapasztalható alacsony ár éppen az exportban jelentkező kisebb igényekkel volt magyarázható és nem azzal, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen több paprika termett volna.

Előrejelzések szerint az kápia export tekintetében a lehetőségeink képletesen szólva „korlátlanok”, a kápia ismertsége szélesebb körű és mélyebb, mint a fehér paprikáé „nyugaton”. A hazai piacon a típusok ismertsége és aránya más képet mutat, ám a kápia fogyasztása idehaza is, főleg a fiatalok körében határozott emelkedést mutat. A legnagyobb felületen még mindig intenzív szabadföldi körülmények között termesztik ezt a típust Magyarországon, hajtatása korántsem olyan elterjedt, ám ezen a téren erős emelkedés várható, főleg a töltenivaló típus kárára.

Milyen fajtát válasszunk ezeknek a növekvő, magas minőséget követelő igényeknek a kielégítésére?

A ZKI válasza egyértelmű: MÁGUS F1. Büszkék vagyunk rá, hogy a hibridünket egyre többen termesztik és sikeres szezont zártak. A kápia termesztés hazánkban mind szabadföldön, mind termesztő berendezésben (vándorfólia és klasszikus hajtatás) folyik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miben jobb a Mágus? 

Aki szabadföldi termesztésben használta, egyértelműen kiemelte azt a tulajdonságát, hogy a lombozata rendkívül masszív, az idei – szinte száz évben egyszer -, tapasztalható hőségben is a termések szépek maradtak, nem volt jellemző a napégés. A szabadföldi termesztés a növény számára, más technológiákhoz képest sokkal nagyobb stresszt jelent. Nagyon fontos, hogy olyan korszerű fajtát használjunk, ami a környezet okozta hatásokra nem olyan érzékeny, mint a korábban termesztésbe vont fajtákra az jellemző. A Mágus nagy előnye, hogy stressz hatására sem köti túl magát, „leaprósodásra” és „görbülésre” nem érzékeny.

Mire ügyeljünk a tápoldatozásban?

A Mágus nemesítése során – mint más paprika hibridjeink esetében is-, a  termesztőbarát, alacsony költséggel megtermelhető hibrid volt a célunk. A hibridünk gyökérzete kifejezetten erős, a talajt jól átszövi.

Milyen előnnyel jár ez? 

Az egyik, amit mindenki egyértelműen tapasztal, hogy kisebb műtrágya mennyiséggel is sikeresen megtermelhető a fajta. Sokan szembesülhettek azzal az idén, hogy azonos kijuttatott tápanyag mellett a Mágus nagyobb bogyókat adott, az elmúlt években ültetett a termesztésből kiszoruló hibridekhez képest.
A nagy meleg okozta stressz ellenére a növény jobban „működött”, lombozata haragosabb zöld volt, bogyói formásabbak.
Ez is egyértelmű jele a Mágus erősebb gyökérzetének. Érdemes figyelembe venni, hogy a tápanyagutánpótlás tekintetében, a zöldből-pirosra érő típusok – köztük a kápia is-, más tápoldatozást kívánnak, mint a fehér paprika, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk,
könnyen előfordulhat, hogy az export számára nem kívánt
– feleslegesen nagy méretű bogyókat nevelünk, az érést pedig késleltetjük. A Mágus erős gyökérzetének köszönhetően kevesebb műtrágyával, gazdaságosabban, egyértelműen olcsóbban megtermelhető. Nem is lehetne erre jobb példa, minthogy vannak partnereink akik szabadföldi körülmények között talajtakarás nélkül is sikeresen termesztik immár második éve.

A másik, hogy az erős gyökérzet a talaj hibákra kevésbe érzékeny, a növény kevésbé gyengül le, ennek következtében a talajból kiinduló betegségekre (pl. Phytium, Fusarium) kevésbé érzékeny.

Használható-e Mágus (vándor)fóliában?

A bevezetőben leírtak miatt biztos, hogy az export alapok időbeni kiszélesítése és a megfelelően nagy egyidőben exportálható árualapokra való igény, motorja lesz a fólia alatti kápia termesztés eddiginél sokkal gyorsabb és nagyobb mértékű térnyerésének. Fóliában is használjunk Mágust, arra azonban figyeljünk, hogy a nitrogén mennyiségét a káliumhoz képest csökkentsük és a kalciumot megfelelően nagy mennyiségben juttassuk ki. Ahogy már azt javasoltuk ne etessük túl a növényünket, mert könnyen előfordulhat, hogy csak lédig értékesítésnek megfelelő nagyobb méretű terméseink lesznek. Ültetési időzítés szempontjából a legjobb eredményeket az enyhén fűtött és hidegfóliás termesztésben érték el a partnereink.

Sikeres Mágus termesztést, az immár csíramegindított formában is elérhető hibriddel 2013-ban!

magus1