Évek óta szerepet játszanak a hazai paradicsompaprika árualap felvételben a romániai kereskedők. Ma már egyre többen tudják, hogy ez a paprika típus – gogos paprika, ahogy ezt kint hívják-, a romániai friss zöldség fogyasztásban nagyon fontos szerepet játszik. Rövid riportunk egy romániai kereskedővel készült, aki több helyszínen is árul Romániában, és ha paprikáról, vagy más zöldségről van szó, jól ismeri
a romániai fogyasztói igényeket.

Miért szeretik a kinti fogyasztók a BIHART?

Alapvetően a szép árut szeretik. „A vevőink, a szemnek tetsző árut viszik el a leggyorsabban.” A kicsi, nem egészséges árut nem lehet eladni. Ez igaz más zöldségekre is. Romániában szeretik a tetszetős magyar gyümölcsöt és zöldséget, ilyen a Bihar.

Mikortól élénkül meg a kinti a kereslet a friss paradicsompaprikára, mikorra érdemes időzíteni a BIHAR termelésünket?

Folyamatos igény van a paradicsompaprikára. A Bihar típusú paprikát nyár derekán főként friss fogyasztásra vásárolják, nyár végén az üvegben való savanyítás a fő felhasználási terület.

Versenyképes-e a minőség, amit a magyar termelők a BIHARRAL elérnek?

Jelenleg paradicsompaprika típusokat tekintve nincs igazi konkurense. Ez a paprika típust csak Magyarországon és a Romániában elérhető.
A román kereskedők szerte Európából szállítanak Romániába más termékeket, vesznek árut hasonló módon, mint nyaranta a magyaroktól. Készpénzfizetéssel, azonnali rakodással zárt terűekbe.

Mi az amire a legérzékenyebbek a „kereskedői szem”?

A méret, a szín és a külső felszíne a paprikának, amire odafigyelünk. Ha nem tetszetős nem kell, hiszen azt tőlünk sem veszik meg.

Milyen hibát ne kövessünk el, ha román frisspiacra termelünk? 

Csak az egészséges és teljesen piros árut vásárolják meg a romániai fogyasztók. Különösen fontos, hogy ne keverjék a különböző fajtákat, egy fajtából csak egy legyen egy zsákban, mert ha nem így van az vevőreklamációt szül. Nagyon fontos, hogy a termések kártevőktől mentes legyen. Különösen igaz ez a gyapottok bagolylepke hernyójára.

A becsületes kereskedők között a mai napig él a vevő mindenekelőtt elv, ha a vásárolt árut visszahozzák, akkor nálunk azt szó nélkül ki kell cserélni. A románoknál él a mondott szó becsülete.

Melyik az a hibrid, amit egyértelműen a jelenleg használt fajták közül érdemes választani annak, aki a több lábon állást figyelembe véve a hazai szelet előállítás mellett a román frisspiaci igényeket is szeretne kielégíteni?

A BIHAR gogos paprika kiváló erre a célra. A legszebb készterméket évek óta BIHAR-t termelő magyar kertészektől veszem. Ha van BIHAR nekem nem kell más, ha nincs akkor megnézek más fajtákat is, de ha nem „szemnek tetsző”, akkor inkább nem kockáztatok és nem veszem meg.

Érdemes a következő szezonban, olyan sokoldalú- a frisspiaci értékesítésre is megfelelő hibridet választani-, mint a BIHAR.

Ne feledjük a BIHAR F1– Kulcshibrid a paradicsompaprika
termesztésben!

Bihar-F1-tetszetïs-áru