Jánosi Lajos és családja hosszú évek óta termel paradicsompaprikát. A solti családi gazdaság kiemelkedő nagyságú felületen termeli a Bihar F1 paradicsompaprikát. Termesztése alapvetően a szelet előállításra koncentrál, egészben minimális mennyiség kerül értékesítésre. Lajos dinamikusan fejlődő, magas technológiai színvonalú gazdaságot épített fel. Vele készült interjúnkban szeretnénk a Bihar előnyeivel megismertetni a paradicsompaprikát termelőket.

Elmondanád, milyen technológiát alkalmazol?

100%-ban intenzív tápoldatozott, talajtakart, csepegtetett technológiát alkalmazok. Az idei esztendőben a nagy aszály miatt kénytelen voltam felülről öntözést alkalmazni, amit a növények nagyon megháláltak. Ha gyakrabban tettem volna ezt, biztosan még jobb eredményt érek el.

Hogyan lett a vezető fajtád a Bihar?

4 évvel ezelőtt érett meg bennem a gondolat, hogy a korábbi technológiámat – amiben a Greygot alkalmaztam-, tovább fejlesszem és áttérjek az intenzív termelésre. Ehhez kerestem nagy teljesítményre képes hibrideket. a Biharról először az Univer által rendszeresen megrendezett szakmai napon hallottam. A saját technológiámban kipróbált számos hibrid közül a Bihar vált be a legjobban.

Milyen tulajdonságaiban emelkedik a Bihar a többiek fölé?

Egyértelműen a lombtakarása sokkal jobb a hibridnek. Több év tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy jobban teljesít a szélsőséges időjárásban, bogyói nem lesznek napégettek, a bogyók mérete stabilan 20dkg felett vannak. A hibrid teljesítményéről talán a legjobban az árulkodik, hogy idei szezonban, a hosszú ősz miatt még egy ötödik, minőségi bogyókat adó szedést is megengedett a Bihar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek a szeletelés során?

A szelet az első számú végtermékünk, így a szeletelhetőség, szelet kihozatal nagyon fontos szerepet játszik a választásunkban. Nagyon kedveljük és megszerettük a Bihart. Jelentős tömegű mennyiség kerül a családi gazdaságunkban szeletelésre. Az elmúlt négy év tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy a szezontól, illetve a szezonon belüli szedések időpontjától függetlenül a Bihar meggyőzően 20% alatt, illetve környékén teljesített, ha kieső részről beszélünk.

Kíváncsiságból idén is próbáltunk egy másik fajtát kb. 8-9%-nyi felületen, de az a nagy melegben nagyon leaprósodott, „túlkötötte” magát. A szedési költsége sokkal magasabb volt, a szeletelési vesztesége pedig jelentősen meghaladta a Biharét.

Milyen jó tanácsaid vannak a Biharral kapcsolatban?

Nagyon fontos, hogy a Bihar közel sem igényel annyi nitrogént, mint más hibridek. Bánjunk csínján a nitrogén tartalmú műtrágyákkal! Az is elmondható, hogy kevesebb műtrágyával megtermelhető. Érdemes az öntözésre odafigyelni az idei legfontosabb tapasztalatom, hogy hasznosabb a felülről öntözést kombinálni a csepegtető öntözéssel és nem eláztatni a gyökeret: „a talpa ne álljon vízben”.

Milyen szerepet fog játszani a Bihar a következő évben a termesz- tésedben?

A Bihar minden évben jól teljesít. A növények rendkívül jó lombtakarással rendelkeznek. Nem volt még olyan más hibrid, ami megelőzte volna a Bihart. A napszámosok, akik a szeletelést végzik egyértelműen megkedvelték a Bihar könnyen szeletelhető nagy bogyóit. A következő évben, már nem is próbálunk ki más hibridet 100%-ban a Biharra támaszkodunk.

Köszönöm a beszélgetést, sikeres következő esztendőt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA