bihar1

Szűcsné Irénkét –habár, Kabán termel-, sok mindenki ismeri országszerte a paprikás társadalomban. Irénke egyik úttörője volt a szabadföldi (szuper)intenzív technológiát alkalmazóknak. Állományát a szokatlanul korai, október eleji fagy megviselte, a kedves nyári és kora őszi élmények tükrében, szívesen mondta el véleményét, tapasztalatát. Tanácsait, amit az idei rendkívül szélsőséges időjárásban szerzett, már most, a következő szezonra gondolva is érdemes meghallgatni.

Mennyi ideje termel paprikát?

Közel 30 éve már, hogy paprikát termelek. A paprika termelésem mindig is Kaba környékére koncentrálódott. A kötött, jó tápanyag ellátottságú táblámon, csemegekukorica elővetemény volt.

Bihar-F1-13-nov-1

Milyen technológia vált be szabadföldön?

Korábban is, és most is megpróbáltam az aktuális legmagasabb technológiai színvonalat megtestesítő trendeket követni. Saját és a környékbeli kertészek több évtizedes tapasztalata alapján állítom, hogy szabadföldön kizárólag intenzíven szabad paprikát termelni. Én a területeimen talajtakart, csepegtető öntözést alkalmazok és fátyolfóliás takarást.

Milyen ültetési időpontra ad lehetőséget a fenti technológia a Hajdúságban?

Átlagos évjáratban, az ideinél korábban nyílik lehetőségem az ültetésre. Sajnos az ültetés idején az időjárás most nem a paprikatermelésnek kedvezett, ennek ellenére sikerült április vége – május elejével kiültetni a palántákat.

A palántanevelés saját vagy külső forrásból származik?

A palántát rendszeresen erre specializálódott kertészetekre bízom. Kizárólag táphengeres, úgynevezett szivaros palántát használok. A palántákat ebben az évben a Fóli Kert Kft-től, Lengyel Andrástól rendeltem meg, teljes megelégedettséggel.

Milyen ZKI hibrideket használ?

Kápia típusban Mágust, paradicsom alakú paprikának Bihart termelek. Édes fűszerpaprikám Palotás, a csípős Hírös.

Mi alapján választ a fenti nagy beruházást igénylő technológiájába profi paradicsomalakú, kápia és fűszerpaprika fajtákat?

A fajtaválasztásnál befolyásoló tényező volt, hogy a ZKI fajtáit régen is használtam, és kiválóan szerepeltek más hibridek mellett. Ebben az évben is azért a ZKI mellett tettem le a voksot, mert megbízhatóan, stabilan teljesítenek a hibridjeik, és olyan fajtatulajdonságok jellemzik, melyek nagyon fontosak a szabadföldi paprikatermesztésnél.

Mik ezek?

Mind a Biharnak, mind a Mágusnak kiterjedt, erős gyökérzete van. Nagyon jó lombot tudtam „csinálni” a növényeknek, így nem volt napégés. Mondanom sem kell, hogy sok kertésznek az idei esztendőben komoly gondot jelentett a megfelelően zárt, tápanyagot és vizet jól mozgató lomb kialakítása. Erre vezethető vissza a sokaknál tapasztalt rosszabb minőség és kisebb hozam.

Osszon meg velünk néhány titkot, mit tanácsolna az újonnan kezdőknek?

Bihar-F1-13-nov-2

Kizárólag jó, vagy a legjobb hibridet (Bihar, Mágus) válasszák! Figyeljenek oda a palántanevelésre, a palánta minőségére is! A palánta minősége ugyanis végigkíséri az egész termelést. Kis adagokban öntözzenek, ne fullasszák meg a gyökeret, és a tápanyaggal takarékoskodjanak, melyre a jó gyökérzetű ZKI fajták alkalmasak, hiszen könnyen felveszik a tápanyagot a kiterjedt, erős gyökérzetnek köszönhetően. A Bihart és a Mágust is kis adagokban tápoldatoztam, ezáltal kevesebb költséggel is tudtam megtermelni. Nagyon fontos a tenyészidőszak elejétől a folyamatos Ca ellátás. A növények folyamatosan, jó kondícióban tartva lesznek csak ellenállóak az időjárás extremitásaival szemben.

Mi a legnagyobb előnye a Mágusnak, Biharnak és Palotásnak?

A magas hozam, kiváló termésminőség, a nagy, tetszetős bogyóméret, amely a szezon végére sem aprósodik le, röviden a mennyiség és minőség.

Milyen hozamokat ért el idén?

750 mázsa/ha. Sajnos a korai fagy miatt, becslésem szerint mintegy 200 mázsa paprikám kint maradt, mert megfagyott.

Hogyan viselkedett a Bihar és Mágus az idei szélsőséges időjárásban?

Kiválóan helytálltak a fajták.

Irénke állománya annyira látványos volt a szezon folyamán, hogy többhektáros paprika táblájára a környékbeli termelőknek és kiemelt partnereinknek fajtabemutatót is szerveztünk. Nyugodtan kijelenthető, hogy Irénke állományához a vendégek csak gratulálni tudtak, hibridjeink teljesítőképességét maximálisan kihasználta.

Köszönjük az idei szoros együttműködést Irénke, sikeres termelést kívánunk a következő szezonban is!