OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A hazai szabadföldi paprika termesztés egyik központja Kecskemét vonzáskörzetében található, amiben kitüntetett szerepe van Kunadacsnak. Ebben a termőtájban él és hosszú évek alatt példaértékű kertészetet épített fel Gattyán Zoltán és családja.

Az itteni körülményekkel kapcsolatban érdemes egy sor egyéni környezeti tulajdonságot is megemlíteni, ami befolyásolja a fajtaválasztást. A termelésre használt talaj a környékre jellemző homoktalaj, ami szinte semmilyen tápanyagot nem tartalmaz. Aki itt termel, annak tisztában kell lennie az okszerű tápoldatozással, öntözéssel. Csak olyan fajta használható, ami befulladásra nem hajlamos gyökérrel rendelkezik -hervadásra nem érzékeny-, a tápanyagot könnyen felveszi és jól is hasznosítja. Zoltán már sok fajtát kipróbált, kertészetében folyamatosan tesztelésben vannak az újdonságok, de ha kápiáról van szó, akkor a Mágusra, ha paradicsom alakú paprikáról, akkor pedig a Biharra esküszik.

Zoliéknál technológia tekintetében csak a palántázott, intenzív technológia jöhet szóba. „A kápia alapvetően friss áruként kerül a piacra, annak húsminősége, alakja, színeződése, tárolhatósága kifogástalannak kell, hogy legyen. A Mágus több éve bizonyít, a fenti kívánalmaknak tökéletesen megfelel.”

A lezárult szezon tapasztalatai tanulságosak, aki nem volt képes az idei hűvös, csapadékos nyár hatását figyelembe venni, számos problémával találhatta magát szemben: lassú
színeződés, kései érés, nem megfelelően intenzív, mély piros szín. A környezeti stresszre érzékeny fajták „kidőltek” és ez az egész országra elmondható volt. Az már az elmúlt szezonokban is nyilvánvalóvá vált, hogy „a Mágus, egy, a számunkra nélkülözhetetlen, jó általános stressz toleranciával rendelkezik, ezért a jövőben is erre a hibridre alapozzuk kápia termelésünket!”

Amire-a-Mágus-F1-képes

Bihar F1: „csak a legjobbakat tudom elmondani a fajtáról, megjelenése óta termesztjük, részaránya 100%-os a termesztésünkben. Két évvel ezelőtt a ZKI hírlevelében láttam egy hajdúsági termelő társam rendkívül magas színvonalú Bihar állományát. A példa motivált. Elhatároztam, hogy a genetikai potenciált maximálisan kihasználva én is elérem ugyanazt a magas színvonalat. Büszkeséggel tölt el, hogy a Biharra okszerűen alkalmazott technológiámnak köszönhetően a ZKI és a környékbeli kertészek elismerését is kivívtam. Állományom annyira jól mutatott, hogy arra bemutatót is szerveztünk, a fajta nevét hirdető tábla az egész szezonban kint állt az állományom mellett.

Piacunk alapvetően szeletelt áru, amit Magyarország piacvezető élelmiszeripari cége dolgoz fel Kecskeméten. Oda csak a legkiválóbb minőségű áru szállítható be. Alternatív értékesítési forrásunk a főként Romániából érkező frisszöldség kereskedők. Ők csak a hibátlan, szép, tetszetős árut kérik. Egy biztos, a romániai kereskedők név szerint a Bihart keresik a környéken és ez hosszú évek óta így van és remélhetőleg így is lesz. A Bihart könnyű eladni. Tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy a paradicsomalakú típusok között a Bihar a legjobb hibrid, mind szeletelésre, mind egészben értékesítésre.

Meggyőződésemet a legjobban az támasztja alá, hogy a következő évben mind a 4-4,5ha-ra tervezett intenzív paprika állományom 100%-ban a ZKI-s Mágus és Bihar hibridekből fog állni.”

Az idei esztendőben is csíramegindított formában, korlátozott mennyiségben lesz elérhető a Bihar és Mágus vetőmagja!