A következő cikkünkben Sztretye Mihály Bihart termelő partnerünk osztja meg velünk tapasztalatait. Mihály Kokad térségében termel, több mint 30 éve a szakmában tevékenykedő agrár-kertész szakember. Második éve termeli a BIHAR F1 paradicsomalakú paprikát, mellette jelentős torma, kukorica, uborka, termesztést is végez. Szakmai tapasztalatai mélyek, szaktudása kimagasló, így számos termelőnek nyújt tanácsot, szakmai felügyeletet. Rövid interjúnk után technológiájának részleteit is megismerteti velünk.

Miért választottad ismét a Bihart?

A korábbi évben meggyőző volt a termések darabossága, a bogyók piacossága a most fellelhető egyéb hibridekhez képest.
A BIHAR ebben az évben is hozta azokat a paramétereket, amelyekben tavaly bizonyított.

A fajtára jellemző nagy vegetatív tömeg. A nagyméretű levelek, zárt lomb alkalmassá teszi a szabadföldi termesztésre, és ennek köszönhetően nincs napégés a terméseken. A nagy bogyók kifejlesztéséhez „nagy konyha kell”. Saját tapasztalatom szerint, az intenzív, magas fokon tápoldatozott technológiában a nagyméretű termések, legmagasabb áron való frisspiaci értékesíthetősége miatt, célszerű a támrendszer kialakítása a növények mellé, ezáltal megakadályozható a lombozat szétnyílása, illetve a növények kiborulása.

Mi az, amiben a Bihar véleményed szerint a legjobb?

Egyértelműen a növény habitusa, lombképzése, és a fajtára jellemző összetéveszthetetlen termés minőséget emelném ki. A bogyóméret, a bogyó színe, annak alakja és nem utolsó sorban a kimagasló termésmennyisége.

Számításaid szerint mennyivel nagyobb a hozam és az árbevétel?

Kijelenthetem, hogy az idei ritkának mondható, mostoha időjárási körülmények ellenére is 20 %-kal magasabb hozamot produkált a BIHAR a környékbeli termelőkollégák ismert hozamait tekintve, amit hasonló technológiában más hibridekkel értek el. Ez markáns, első hallásra talán még túlzónak is ható különbség, egyértelműen a nagyobb, méretes bogyóknak, és a nagyobb számú extra minőségű termésnek tudható be. „Nem voltak ritkák a 30-40 dkg-os bogyók sem.”

bihar1

Van-e olyan termesztéstechnológiai fogás, amit minden Bihar termelőnek javasolsz, mert szerinted egyértelműen jó hatással van a hozamra vagy a minőségre?

Először is a palántát említeném meg. Mottóm, amit már a tavalyi, nálam tartott bemutatón is elmondtam: „a jó ház alapja a jól elkészített stabil alapzat- a kertészetben ez a palánta.” Saját magam nevelem a palántát, és mindig erős jó gyökérzetű, fejlett növényeket ültetek ki.

A BIHAR F1-t intenzív technológiában termelem, talajtakarást és csepegtető öntözést alkalmazva. Ami látványosan hozzá segített ennek a kiemelkedően jó állománynak, és a megfelelően nagy számú szabályos termés eléréséhez az volt, hogy az idei nagyon meleg időjárásban a légköri aszály csökkentésére, és a mikroklíma javítására felső öntözést is alkalmaztam. Ideális mikro szórófejjel hűteni a növényeket, a növények közötti bakhátakat és a levegőt. Nem szabad elfeledkezni és fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez virágzásban nem javasolt!

A sikeres termesztés kulcsa a környezeti, az aktuális éghajlati, termőhelyi viszonyokhoz igazított termesztés. Elengedhetetlen a napi szintű megfigyelés, aminek része a páratartalom és hőmérséklet mérése a lombkoronában is.

Ami még nagyon fontos és gazdaságilag is jelentős költségek spórolhatóak meg vele, ha talajvizsgálatra, az aktuális tápanyag ellátottságra alapozott tápoldatozást végzünk. Habár a laborvizsgálatok fontosak, ennél még fontosabb az, amit a kertész szeme lát és meghallja, megérti azt, ahogyan a „a növény beszél”. A fenofázisnak megfelelően tápoldatozni, N-K egyensúlyt szabályozni, és az elengedhetetlen mezoelem a kalcium helyes mennyiségben való pótlása nagymértékben javítja a minőségi áru előállítását.

Talán mondanom sem kell, hogy az idén sok gondot okozott a gyapottok bagolylepke hernyója, valamint a kukoricamoly- okszerű és tapasztalt növényvédelem mellett is feladta a leckét. Ki kell mondanunk, hogy feromon csapdázni kell!

Szeletelés során jobb-e a hatékonyság a Biharral, mint a korábbi fajtánál? Szerinted mennyivel olcsóbb a Bihar fajlagos szeletelési költsége?

Elcsépeltnek hangzik, de igaz, hogy jobban szeletelhető a Bihar, hisz nagy bogyójú, ám kicsi csumájú termései vannak. Véleményem szerint a BIHAR F1-nek nem csak a szeletelési, hanem a frisspiaci értékesíthetőségét is érdemes kiemelni.

„A szívem hasad meg, ezt a gyönyörű bogyót szétdarabolni.”
Sajnos a magyarországi piaci ár nem igazán találkozott a termelői elvárásokkal, ha szeletről beszélünk. A szelet ár az idei évben alacsonynak volt tekinthető. A BIHAR azonban kiváló exportárut képez, és tetszetős külseje miatt kifejezetten keresik frisspiacra. A szomszédos Romániában szinte csak ezt a fajtát lehet gond nélkül eladni, a kereskedők már a Bihar nevét is megtanulták.

Köszönöm a kedves és minden részletre kiterjedő válaszaidat. Végezetül megkérdezem jövőre lesz –e BIHAR F1 a termesztésedben?

Igen, természetesen,- ha pritaminpaprika csak BIHAR F1! Sőt a ZKI területi képviselője már ajánlotta MÁGUS F1 kápia paprikát, azt is kipróbálom!

Az idei esztendőben is, a Mihály által a bemutató helyszínén is használt tápanyag utánpótlás eredménye, mindenki számára meggyőző volt. Sokan kérték, hogy hírújságunkban is írjunk róla. Ennek a kérésnek most eleget is szeretnénk tenni.

Tápanyag ellátás 1ha(6300 folyóméter ikersoros) paprikára:

bihar-tabl