bihar-cimlap

“A Bihar F1 paradicsomalakú hibrid népszerűségéhez nem férhet kétség. Számos előnyös tulajdonsága miatt vált közkedveltté. Nincs olyan termőtáj, ahol ne termesztenék jelentős felületen, hiszen bogyója alkalmas frisspiaci és élelmiszeripari felhasználásra,

  • szedése gyors,
  • érési ideje optimális,
  • szeletelése hatékony,
  • szeletelési költsége alacsony,
  • bogyói súlyosak, sötét pirosak,
  • rekord hozamra képes,
  • baktérium ellenálló,
  • zárt lombozatú, napégésre nem hajlamos,
  • névről ismert a frisspiaci kereskedők között.

Kiterjedt, ellenálló gyökerének köszönhetően a rendkívül alacsony tápanyagtartalmú talajokon is megtermelhető, csúcshozamra képes. Könnyű termeszthetősége miatt, kiválóan alkalmas az önkormányzatok számára a közmunkaprogramokba bevonni.

bihar

Amiről ne feledkezzünk meg…

Az intenzív technológia ma már szinte 100%-ban jelen van ennek a típusnak a termesztésében. Mégis ha gyökérképzésről-gyökérmegújításról, tápoldatozásról, öntözésről vagy tápelem arányokról esik szó egy-egy baráti beszélgetés során a szezonban, még a mai napig sokan zavarba hozhatóak. A sikeres paprika -Bihar F1- termelés esetén pedig van pár olyan dolog, amire már korábban felhívtuk a figyelmet. Az öntözés során ne alkalmazzunk feleslegesen nagy dózisú több órás öntözést, ami a talajt vízben túltelítetté teszi. Igaz ez kifejezetten akkor, amikor a lomb még nem alakult ki teljesen és a talajtakaró fóliát a tűző nap akár a levegő hőmérsékletéhez képest jelentősen magasabbra hevítheti. Ami kora tavasszal előny -melegebb talaj a fólia alatt-, az egy-egy kora nyári hőségnapon könnyen visszájára fordulhat, amit a rossz öntözési gyakorlat még súlyosbíthat is. A szezon későbbi szakaszában a folyamatos pangó vizes, „levegőtlen”, összetömörödött talaj a gyökerek megújulását gátolja, hosszútávon gyökérvesztéshez, esetleg teljes pusztuláshoz vezethet. Az öntözést okszerűen végezzük! Folyamatosan figyeljük a bakhátakat, alkalmazzunk a tábla több pontjában tenziómétert. A talaj nedvesség tartalmához, fenológiai fázisához és a várható csapadékhoz érdemes igazítani az öntözés mértékét. Ne fullasszuk meg a gyökeret! Tápoldatozás során a fölöslegesen hosszú öntözéssel ne mossuk ki a drága műtrágyát a gyökerek közül, és ne okozzunk pangó vizet!

A kifejlett termésben lévő víz mennyisége is árulkodó lehet.
A pillanatnyi túlöntözés egyik leglátványosabb jele, ha a tábla különböző részeiben kettétört bogyókból, a reggeli öntözést követően még délután is víz csurog ki. Tapasztalatok alapján optimális, ha egy csepp víznél nincs több a bogyó belsejében.

Öntözzünk okszerűen, takarítsunk meg energiát, költséget és legyen egészséges állományunk!

Legyen biztos a siker, termeljen Ön is Bihart, mint a legtöbb magyarországi paradicsom alakú paprikatermelő!