Nagyobb profitot nyújtó, könnyen termelhető töltenivaló paprikát keres?

A tavalyi esztendő ismét igazolta, hogy csak olyan paprika hibridet érdemes termeszteni, ami a szezonban végig magas minőségre képes. A hazai fűtetlen fóliás termesztésben, mind fő mind másodnövényként kimagasló hozamot és profitot nyújt a Carma F1 immáron több éve. Ezt támasztják alá azok a független eredmények, amelyeket a TÉSZ-ÉSZ non-profit szervezet állított be több szentesi termelőnél. A Carma F1 mindegyik technológiában magabiztosan megelőzte versenytársait, a hozamot és a minőséget tekintve.

carma12

Miért népszerű különböző időzítésekben talajon is a Carma F1?

Erre a kérdésre kaphatunk választ egy fiatal medgyesegyházai kertésztől Füri Ferenctől. A 2011-es szezon után idén is a Carmát választottam a termesztésembe, immáron az egész felületre.

Kertészetemben paprika hajtatással 5000m2 foglalkozom, amiből a  fűtött felületen 1800m2, a fűtetlen mintegy 3200m2. A palántanevelésem mindig otthon történik, jól fejlett 7-8 lombleveles palántákat ültetek ki. A termesztő berendezésimnek köszönhetően több ültetési időpontban is tapasztalatot szerezhettem a  Carma F1 előnyeiről talajos termesztésben, erősen kötött talajon. Az első ültetési időpontom 2012-ben február 23-a, a duplafóliás hideg sátraimban március 30-a volt.

A Carma F1 erős gyökérzetének, terhelhető szárának köszönhetően, már az első évtől kezdve két száras metszést alkalmazok a kertészetemben. Talajtakarásra lila színű fóliát használunk. A Carma F1 tapasztalatom alapján egy jól termelhető, stresszre kevésbé érzékeny, kevés zöldmunkát igénylő hibrid.  Az idei szezonban is, az állomány nagyon szépen fejlődött, a termések igazán látványosak, piacosak, a szedések pedig nagyon meggyőzőek voltak, így örömmel vettem, hogy a hibridet népszerűsítő bemutatónak adhattam otthont júniusban 21-én.

Kezdeti időszakban a köttetésnél 2,5 EC-vel és erős kálium túlsúllyal tápoldatozok. Nyáron csökkentem a kálium mennyiségét, de még így is több a nitrogénnél. A kánikulai napokon minden nap kaptak frissítő öntözést a növények, aminek a mennyisége extra 1liter/tő volt.

A hozam a fűtetlen fóliáimban a kertészetünk átlagát tekintve már szeptember első heteiben átlépte a 14kg-t. A Carma F1 rendkívül kedvező extra és szuperextra kihozatala végig kedvezően hatott az értékesíthetőségre. A szezon első felében nem volt ritka, hogy a leszedett termések akár 70-80%-a is extra vagy a feletti kategóriába esett. A szedése egyszerű, válogatása gyors és gazdaságos. Egyéni palántanevelőként örülök, hogy a ZKI Zrt. a 2013-as szezonban csíra megindított (priming) vetőmag formájában is forgalmazza a Carma F1-t.