carma-web-dec-14-2

A hazai paprikatermesztés egyik központja a Tápió vidéke. A tájkörzetben lévő termesztés színes képet mutat, megtalálható a kordonos és futtatott állomány, valamint a fűtött illetve fűtetlen termelés. Egy trend azonban itt is megfigyelhető: csak a magas minőséget és hozamot is biztosító hibridek használatának lesz jövője.
Dobos Józsefet, mint egy tápiószőlősi kertészet elkötelezett és példaértékű tulajdonosát kérdeztük, miért is termeszt Carmát?

Bemutatnád, mi jellemzi a tölteni való paprikatermesztésedet?

A fehér paprikatermelésem a legjelentősebb a gazdaságon belül. Januári vetéssel, március eleji ültetéssel dolgozunk a fűtött berendezéseinkben. Az állományt az időjárási és piaci viszonyok függvényében novemberig tartjuk bent. Idén a napsütésnek és az enyhe novembernek köszönhetően ez inkább a hónap második felére fog esni. Kókusszal töltött vödröket használunk, egy vödörbe 3 növényt ültetünk. Az állomány sűrűségünk 4,6 db növény/m2-t jelent és két száras metszést alkalmazunk.

Mi az értékesítési csatorna?

Korábban kizárólag csak a nagybani piacra értékesítettünk, ma már egy kereskedő rendszeresen nagy mennyiségben, a háztól visz el árut tőlünk szervezett formában. Fontos a megbízható mennyiséget és minőséget adó fajta.

carma-web-dec-14

Milyen hozamra képes nálad a Carma?

Elértük a 22kg/m2-es hozamot.

Mi jellemzi a minőséget?

A Carma esetében több fajta kipróbálása után a legmeggyőzőbb a magas minőség. A tavalyi esztendőben kisebb felületen próbáltam ki. Az eredmény olyan látványos volt, hogy idén teljes felületre Carmát ültettem. A korábban termelt fajtáimhoz képest lényegesen jobb a méretkategória és a bogyók alakja is. Meggyőző az extra és szuper extra kihozatal, a bogyók vállasabbak, teltebbek. A szárazhibás (Kalcium foltos) bogyók aránya jóval kevesebb volt – kb. a fele-, mint a korábban használt hibridemé.

Mi az, ami a legmarkánsabb 
előnye a Carmának?

Több fajta kipróbálása után: a minősége jobb, így ennek köszönhetően az árbevétel magasabb.

Van-e más, számotokra termelést könnyítő tulajdonsága a Carmának, ami elnyerte tetszéseteket?

Egy dolgot mindenképpen megemlítenék, rendkívül alacsony az élőmunka igénye a hibridnek. Mi a szezon legelején végzünk kacsolást, amikor a két főszárat kialakítjuk, utána a teljes szezonban egyáltalán nem kellett kacsolni az állományt. Nagyon termelőbarát fajta.
Köszönjük, hogy elmondtad véleményedet, sikeres termelést kívánunk 2015-ben is!”