Nagyobb profitot nyújtó, könnyen termelhető töltenivaló paprikát keres?

A tavalyi esztendő ismét igazolta, hogy csak olyan paprika hibridet érdemes termeszteni, ami a szezonban végig magas minőségre képes. A hazai fűtetlen fóliás termesztésben, mind fő mind másodnövényként kimagasló hozamot és profitot nyújt a Carma F1 immáron több éve. Ezt támasztják alá azok a független eredmények, amelyeket a TÉSZ-ÉSZ non-profit szervezet állított be több szentesi termelőnél. A Carma F1 mindegyik technológiában magabiztosan megelőzte versenytársait, a hozamot és a minőséget tekintve.

Miért népszerű különböző időzítésekben talajon is a Carma F1?

Erre a kérdésre kaphatunk választ egy fiatal medgyesegyházai kertésztől Füri Ferenctől. A 2011-es szezon után idén is a Carmát választottam a termesztésembe, immáron az egész felületre.

Kertészetemben paprika hajtatással 5000m2 foglalkozom, amiből a  fűtött felületen 1800m2, a fűtetlen mintegy 3200m2. A palántanevelésem mindig otthon történik, jól fejlett 7-8 lombleveles palántákat ültetek ki. A termesztő berendezésimnek köszönhetően több ültetési időpontban is tapasztalatot szerezhettem a  Carma F1 előnyeiről talajos termesztésben, erősen kötött talajon. Az első ültetési időpontom 2012-ben február 23-a, a duplafóliás hideg sátraimban március 30-a volt.

A Carma F1 erős gyökérzetének, terhelhető szárának köszönhetően, már az első évtől kezdve két száras metszést alkalmazok a kertészetemben. Talajtakarásra lila színű fóliát használunk. A Carma F1 tapasztalatom alapján egy jól termelhető, stresszre kevésbé érzékeny, kevés zöldmunkát igénylő hibrid.  Az idei szezonban is, az állomány nagyon szépen fejlődött, a termések igazán látványosak, piacosak, a szedések pedig nagyon meggyőzőek voltak, így örömmel vettem, hogy a hibridet népszerűsítő bemutatónak adhattam otthont júniusban 21-én.

Kezdeti időszakban a köttetésnél 2,5 EC-vel és erős kálium túlsúllyal tápoldatozok. Nyáron csökkentem a kálium mennyiségét, de még így is több a nitrogénnél. A kánikulai napokon minden nap kaptak frissítő öntözést a növények, aminek a mennyisége extra 1liter/tő volt.

A hozam a fűtetlen fóliáimban a kertészetünk átlagát tekintve már szeptember első heteiben átlépte a 14kg-t. A Carma F1 rendkívül kedvező extra és szuperextra kihozatala végig kedvezően hatott az értékesíthetőségre. A szezon első felében nem volt ritka, hogy a leszedett termések akár 70-80%-a is extra vagy a feletti kategóriába esett. A szedése egyszerű, válogatása gyors és gazdaságos. Egyéni palántanevelőként örülök, hogy a ZKI Zrt. a 2013-as szezonban csíra megindított (priming) vetőmag formájában is forgalmazza a Carma F1-t.

carma21

Szűcs János és családja, Medgyesegyháza.

János hidegfóliás kókuszpaplanos tapasztalataira, amit megosztott velünk tavaly decemberi számunkban többen is emlékezhetnek. A 2012-es szezonban tovább emelte felületét. Idén már 2000m2-en termelt talajnélküli termesztésben, és jövőre ismét bővíti felületét további 1000 m2-rel.

Mi a legszembeötlőbb előnye a kókuszpaplanos termelésnek a talajoshoz képest?

A termésmennyiségek 30-40%-os növekedése, és legalább
20 %-os minőség javulás. Gyorsabb az állomány, a kókuszon lévő Carma állományomat hetente szedtem, míg a talajos Carma állományomat 10 naponta. Gyorsabban „híznak” a paprikák.

Egyszerűbb-e a növények irányítása?

Lényegesen egyszerűbb, a kicsepegtetett tápoldat EC-jével, és a N:K arányával nagyon jól irányíthatók a növények, még a nagy melegben is.

Van-e olyan tényező, aminek a megléte alapfeltételnek tekinthető a kókuszos átállásnál?

Nagyon fontos a megfelelő öntözés kiépítése, ennek a technológiának az alapja a precíz öntözés, és tápanyag-utánpótlás. Az idei évben én is fejlesztettem az öntözésemet, ami jelentős minőség javulással járt, így a beruházás egy év alatt megtérült.

Mit változtattál a gépészeti háttéren?

A tavalyi évhez képest a tápanyag kijuttatás precizitását javítottam, illetve párásító berendezéseimet korszerűsítettem.
A beruházásokat az indokolta, hogy a sátrakban kevés volt a páratartalom, ezért bizonyos időszakokban horpadtak a terméseim. Ebben az évben arra törekedtem, hogy a növények, mind tápanyagban, mind klimatikus viszonyokban minél jobban érezzék magukat.

Milyen fajtákat javasolsz a saját tapasztalataid alapján?

A ZKI fajta kínálatából hosszú ideje használom a Creta, és Carma fajtákat, teljes megelégedés mellett. Mind a két fajtát termesztem, mindig vívódok magammal, hogy melyik legyen nagyobb felületen. A Creta egy nagyon jó áruházlánci paprika, kiemelkedő gyorsasággal, a Carma méretével és termésmennyiségével kápráztat el folyamatosan.

Mennyivel emelkedett a hozam a korábbi talajos
termesztéshez képest?

Már az első kérdésnél is kiemeltem, hogy jelentős termésmennyiség növekedést tudtam elérni ennek a mennyisége 30-40%, de ehhez párosult egy  jelentős minőségbeli javulás is, így
bevételeimet hozzávetőleg 40 %-kal tudtam növelni.

Műtrágya felhasználás mennyivel nagyobb?

A drén mennyisége nagyban meghatározza a plusz műtrágya felhasználást, amely becslésem szerint 20-25 %-kal több nálam, mint amit a talajos termesztésnél használtam. Kiemelném, hogy nálam a talajon termesztett paprika is szinte csak tápoldatos vizet kap.

Mi volt a legnagyobb eddigi hozamod?

A tavalyi évben az átállás után elértem a 23 kg /m2 termésmennyiséget, amely számomra egy nagy eredmény volt, az idei évben erre rá tudtam még tenni 1 kg-ot, jelentős minőségjavulás mellett. Így én ezt az évet is sikeresnek értékelem, ezért is döntöttem a további felületbővítés mellett.

Gazdaságosabb-e a kókuszos termelés a talajoshoz képest, érdemes-e átállni?

A válaszom egyértelműen igen.

További sikereket kívánunk  János!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA