Érdemes elgondolkodni, hogy az inputanyagok árának folyamatos emelkedése mellett, milyen módszerekkel lehet a paprikatermesztésünk gazdaságosságát fenntartani, emelni. Trendként volt megfigyelhető az elmúlt években, hogy az értékesítési árakban csak részben lehetett érvényesíteni a termesztésben felhasznált inputanyagok árának növekedését. Szinte nincs olyan szakmai rendezvény vagy fórum, ahol ne hívnák fel a figyelmet arra, hogy a termelésünk gazdaságossága – kertészszakmai szempontból-, egyértelműen a hozamok emelésében rejlik.

Sokan már részben, vagy egészben át is tértek a talajnélküli termesztés legújabb és sokak szemében legszimpatikusabb változatára, ami a kókuszpaplanos termesztés. Mások csak most gondolkoznak rajta, hogy megismerkednek vele. Mint ahogy arról már korábban írtunk, (ZKI Hírek 2011. decemberi szám) ez a fajta talajnélküli termesztéstechnológia a hidegfóliás termesztésben is jelentős hozamnövekedést ad, és az arra való átállás minimális zökkenővel jár.

A ZKI Zrt. a kókuszpaplanos termesztéshez a már széles körben termesztett Carma F1 hibridjét javasolja. Cikkünk megjelenésében nyújtott nélkülözhetetlen segítségéért szeretnék köszönetet mondani Horváth József Úrnak, aki a Primőr Profit Kft. főmérnöke, akkreditált szaktanácsadó. Fontosnak érezzük, hogy olyan információkat kapjanak elismert szakértőktől, amelyek hibridjeink, köztük a Carma F1 termesztési sikerét is pozitívan befolyásolják.

Elöljáróban szeretnék feltenni néhány kérdést, ami talán még markánsabban rávilágít, miért érdemes elgondolkodni ezen a viszonylag új technológiára való átálláson.

Az elmúlt évek során, mi volt a legmagasabb hozam, amit elértetek?

Nálunk a legmagasabb hozam 27.8 kg/m2 volt. Ezt a kimagasló hozamot januári ültetéssel és november végi befejezéssel értük el.

Tapasztalataid alapján mennyivel magasabb hozam érhető el azonos időzítésű talajos termesztéshez képest a „kókuszos” termesztéssel?

A talajnélküli termesztéssel összehasonlítva áltagosan plusz 40% hozam érhető el.

Sokan talán idegenkednek a talajnélküli termesztéstől, mert attól félnek, hogy a műtrágya felhasználás ugrásszerűen megemelkedik, ami nem tükröződik a hozamokban. Számításaid szerint a műtrágya mennyiség, hogyan viszonyul a plusz hozamhoz és árbevételhez képest?

A műtrágya költség a fenti hozamok mellet sem magasabb, mint 300Ft/m2.

Ezek után szeretnélek megkérni, hogy az értékes szakmai tapasztalataidat oszd meg velünk.

A PELEMIX PAPLANON TÖRTÉNŐ TERMESZTÉS TAPASZTALATAI A PRIMŐR PROFIT KFT-BEN

Köztudott, hogy a Primőr Profit Kft Szegvári telephelyén a Pelemix típusú kókuszpaplant használjuk gyökérrögzítő közegként. A Pelemix márkájú kókusz termékek, úgynevezett prémium termékek a kókusz ajánlatok között. Folyamatos, megbízható, jó minőséget feltételez és garantál a cég. A Primőr Profit Kft ötödik éve foglalkozik ennek a terméknek a forgalmazásával. A közegen való helyes termesztést, és az összegyűjtött tapasztalatokat szeretném röviden bemutatni.

A Kft legfőképpen paprika hajtató telepként működik, 10,6 ha-on folyik a hajtatás. Az öt év termesztési tapasztalata alapján szeretném összefoglalni az öntözéssel, gyökérképzéssel kapcsolatos összefüggéseket.

Nagyon fontos és mindig kiemelem, hogy az új paplanokat – ugyanis szárazon összepréselve érkeznek a telephelyre SRY Lankáról-, először tiszta vízzel, utána pedig 6-os EC-jű kalcium-nitráttal töltsük fel (ez bármilyen kókusz terméknél fontos). Ezzel az eljárással tesszük a paplant még egységesebbé. és a termesztés számára kiváló állapotúvá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kalcium-nitráttal való feltöltés azért fontos, mert

a növény számára azokat a káros elemeket, amelyeket a kókuszrost tartalmazhat mindenképpen érdemes leköttetni, és

a termesztés számára így egységes állapotba hozzuk. A kalciummal való feltöltés után a paplanokat 48
óráig állni hagyjuk, és utána történik a paplan kivágása, illetve a tiszta vízzel való átmosatása. Az átmosatás azt jelenti, hogy a folyamat végére a paplanból kifolyó drén EC-je 2-es a pH-ja pedig 6,5 lesz. Mindezek után történik az indító recepttel való feltöltése a közegnek, és amikor a drénen keresztül a fenti értéket mérjük, akkor történik az ültetés. Mindezeket azért tartom fontosnak leírni, és figyelembe venni, mert ez az alapja a későbbi öntözési stratégiának. Az öntözés során a növény számára a lehető legjobb viszonyokat kell teremteni az adott fejlettségi szinthez mérten.

Az ültetést követően törekszünk arra, hogy a növény minél jobban és minél erősebb gyökeret fejlesszen, ezért ritkábban öntözünk. Már az ültetés után, és folyamatosan az egész termesztés alatt a paplanok, illetve a drénezés folyamatos ellenőrzést kíván. Az ültetést követően nagyobb adagokkal és ritkábban öntözünk, figyelve a drén mennyiségét, illetve az EC és pH értékét. Ültetés befejeztével arra törekszünk, hogy a kicsöpögő EC-től 2 egésszel a drén EC-je ne legyen magasabb.
A pH-t igyekszünk 6 és 6,5 között tartani.
Tehát már az ültetés után is figyelünk arra, hogy minimális drénezés történjen. Az első időszakban törekszünk arra, hogy a növényt vegetatív állapotba hozzuk, és ezt követően a termésköttetést megindítsuk. Ebben az időszakban a recept alapján a megadott EC és pH-t igyekszünk megtartani. A köttetési időszakban az EC-t megemeljük, (ez két módon lehetséges: a., a törzsoldat mennyiségi emelésével a tápoldatban, b., az öntözések számának csökkentésével). Ebben az időszakban lehetséges, hogy mintegy 5 és 10 % drént alkalmazzunk. A későbbiekben és a termesztés időszakában az öntöző víz minőségétől függően 20-30 % drént kell alkalmazni.

A kertész számára a legfontosabb feladat, hogy folyamatosan új gyökerek képződjenek és az öntözési stratégiát ennek megfelelően kell alkalmazni!

Előfordul, hogy az ellenőrzések során (8-10 paplant kijelölünk) a gyökerek egy része elbarnul, ami gyökérvesztésre utal. Ennek a jelenségnek az észlelése után ritkábban kell öntöznünk, nagyobb adagokkal (130-150 ml/alkalom). Ennek hatására a növény gyökere jobban keresi a vizet, aminek kedvező következménye, hogy folyamatosan új gyökereket képezünk. Ismét kiemelném, az ellenőrzés fontosságát, ami azt jelenti, hogy folyamatosan vizsgáljuk az öntözővizünk mennyiségét. Mindegyik szelepállásnál edényeket helyezünk ki, amelyekben már messziről látható, hogy kimegy-e a kiadandó mennyiség. A másik fontos dolog minden nap 10 és 12 óra között, a drén vizsgálata, ami magában foglalja az EC és pH mérését is.
Előfordul, hogy az EC több ok miatt megemelkedik a paplanban. Mit érdemes ilyenkor tenni? Lehetőleg még délelőtt az alábbi mosási, mosatási metodikát kell alkalmazni: egymás után háromszor 40 ml-t adagolunk azért, hogy ez a kis adagú öntözés feloldja a sókat a paplanban, utána nagyadagú vízre 200 ml-re váltunk, hogy a feloldott sókat kimossuk.

A helyes termesztéstechnológiai fegyelem része az EC folyamatos kontrollálása és beállítása, a víz mennyiségének szabályozása mellett. A paplanok kimosása, az EC csökkentése folyamatos kell, hogy legyen, nem pedig „sokkszerűen”, hirtelen csökkentjük le az EC-t a paplanban. Természetesen folyamatosan figyelni kell az időjárás előrejelzését, mert amikor hirtelen melegedés, vagy borult idő várható, akkor már a változást megelőző napon igyekszünk a következő napok változására felkészíteni a növényeket. Miről is van itt szó? Amennyiben a borult napokat követően hirtelen napfényesre vált az idő a következő nap, már az előző nap délutánján többet öntözünk, valamint előfordulhat, hogy még este 10 és éjfél között beállítunk egy, vagy két kisebb öntözési programot.

Kijelenthető, hogy a termesztés egyik legfontosabb technológiai elme az öntözés helyességének a megválasztása! 

Még egyszer kiemelem, hogy a legjobban lehet szabályozni a gyökerek folyamatos fejlődését az öntözés, illetve a drénezés helyes mértékének a szabályozásával. Meggyőződésem, hogy a fenti folyamatok betartására, az arányok szabályozására, a kókusz paplan kiválóan alkalmas, ugyanis a víz levegő háztartás ebben a közegben a legoptimálisabb. Ezt a természetes közeget a növény is rendkívüli módon szereti, illetve a kisebb hibákat jól tolerálja. Ezért használjuk mi is a Pelemix kókusz paplant.Kijelenthető, hogy a termesztés egyik legfontosabb technológiai elme az öntözés helyességének a megválasztása! 

Még egyszer kiemelem, hogy a legjobban lehet szabályozni a gyökerek folyamatos fejlődését az öntözés, illetve a drénezés helyes mértékének a szabályozásával. Meggyőződésem, hogy a fenti folyamatok betartására, az arányok szabályozására, a kókusz paplan kiválóan alkalmas, ugyanis a víz levegő háztartás ebben a közegben a legoptimálisabb. Ezt a természetes közeget a növény is rendkívüli módon szereti, illetve a kisebb hibákat jól tolerálja. Ezért használjuk mi is a Pelemix kókusz paplant.

Amennyiben szeretne többet megtudni a Carma F1 nyújtotta kókuszpaplanos termesztésről keresse területi képviselőinket! 

carma1