discos_770

A ZKI a lapos káposzta szegmensben kínál egy vadonatúj fajtát a termelőknek. A Discos F1 névre hallgató hibrid egy 70-75 napos, a tenyészidejét stabilan tartó lapított fejű káposzta, amely tavaszi és nyári ültetésre egyaránt alkalmas.

discos-F1-13-jan-1

Átlagos fejsúlya 2-2,5 kg (hektáronként 40 ezres tőszámmal ültetve), azonban a fejsúly a tenyészterület módosításával tág határok között rugalmasan változtatható. 70×25 cm-re besűrítve (kb. 57 ezer tő/ha) 1,5 kg-os átlagos fejsúllyal vágható. Nagy térállásban (70×45 cm), kb. 32 ezer tövet ültetve hektáronként 3-3,5 kg-os átlagsúlyt érnek el a fejek.

Az alsó levelek viszonylag nagy méretűek, ez jó gyomelnyomó képességet és nagy asszimilációs felületet eredményez. A borítólevelek középzöld színűek és nagyon jól viaszoltak, emiatt a kártevők és a kórokozók nehezebben támadják meg.
A fej lapított, de nem teljesen lapos. A kiváló fejszerkezet ideálissá teszi mind frissen, mind savanyítva történő levelezésre, hiszen a levelek egymáson párhuzamosan helyezkednek el, nem gyűrődnek be egymás alá. Ezen kívül az optimális érettségben szedett fejek kellő mértékben, de nem teljesen tömörek, amely a levelezésben és a savanyításban is nagy segítséget jelent.

A levéllemezek vékonyak, a főér keskeny: ez teszi a Discos F1-et kiváló alapanyaggá, akár szeletben, akár hasábként savanyítják. Jó ízű, magas cukortartalmú, emiatt könnyen savanyítható és kellemes ízvilágú végterméket ad.

A fajta a Fusarium oxysporum f.sp.conglutinans 1. rasszával szemben rezisztens.

discos-F1-13-jan-2

Termesztéstechnológiai megkötés nélkül ajánljuk a Discos F1-et a termelőknek, mert próbatermesztéseink során a legkülönbözőbb termesztés technológiai színvonalon tesztelve is stabilan és megbízhatóan termett. Ültetését április közepétől javasoljuk (az első nem takart szabadföldi szakasztól kezdve), de a legjobb eredményt nyári ültetésben adja, június elejétől egészen július végéig. Mivel tenyészidejét nagyon stabilan tartja, szedése jól tervezhető. Ha mégsem sikerül időben kivágni, az legfeljebb tömörebb fejszerkezetet eredményez, repedést nem, lábon tarthatósága viszonylag rövid tenyészideje ellenére is jó.
Minőség, mennyiség, megbízhatóság – miért érné be kevesebbel?