discos

“A 2014-es szezonban számos termelő próbálta ki a ZKI új, középérésű, lapított fejes káposztáját, a Discos F1-et. A 70-75 napos, a tenyészidejét stabilan tartó káposzta hibridet tavaszi és nyári ültetésre egyaránt használták, a korábbi ültetésben általában frisspiaci értékesítésre, nyári ültetésben leginkább savanyítási céllal. Rövid tenyészideje miatt kiváló másodnövényként való termesztésre (pl. újburgonya után ültetve), legkésőbbi ültetési időpontnak július 25-ét szoktuk javasolni. Vannak tapasztalatok augusztus eleji ültetéssel kapcsolatban is. Ha megfelelő hosszú, meleg őszi időjárás van, akkor kineveli, beérleli a fejeket, de erre alapozni a termesztést nem érdemes.

Átlagos fejsúlya 2,5 kg (hektáronként 40 ezres tőszámmal ültetve), azonban a fejsúly a tenyészterület módosításával tág határok között rugalmasan változtatható. Mély termőrétegű, jó tápanyag ellátottságú és öntözött területeken 70×40 cm-re ültetve (ez kb. 35 ezer tövet jelent hektáronként) a fejátlag 3,5-4 kg volt, de az 5 kg-os fejek sem voltak ritkák.

Az alsó levelek viszonylag nagy méretűek, ez jó gyomelnyomó képességet és nagy asszimilációs felületet eredményez. A borítólevelek nagyon jól viaszoltak, általános tapasztalat volt a termelők körében, hogy a kártevők és a kórokozók nehezebben támadták meg a fajtát, átlagos növényvédelem mellet is egészséges állományuk volt. A Discos F1 a Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans 1. rasszával szemben rezisztens.

A kiváló fejszerkezet ideálissá teszi hasáb készítésére, mert a levelek egymáson párhuzamosan helyezkednek el, nem gyűrődnek be egymás alá, így könnyű a lesavanyított fejet levelezni. Ezen kívül az optimális érettségben szedett fejek kellő mértékben, de nem teljesen tömörek, amely a levelezésben és a savanyításban is nagy segítséget jelent.

A levéllemezek vékonyak, a főér keskeny: ez teszi a
Discos F1-et a töltött káposzta kiváló alapanyagává! Jó ízű, magas cukortartalmú, emiatt könnyen savanyítható és kellemes ízvilágú végterméket ad.

Termesztéstechnológiai megkötés nélkül ajánljuk a Discos F1-et, mert a termelői visszajelzések szerint a legkülönbözőbb területeken és technológiák alkalmazása mellett is megbízhatóan termett.  Mivel tenyészidejét nagyon stabilan tartja, szedése jól tervezhető. Ha mégsem sikerül időben kivágni, az legfeljebb tömörebb fejszerkezetet eredményez, repedést nem, lábon tarthatósága viszonylag rövid tenyészideje ellenére is jó.

Minőség, mennyiség, megbízhatóság – miért érné be
kevesebbel?