A magyarországi konzervuborka termesztés fejlődésének, talpon maradásának alapja több más fajhoz hasonlóan az export, ugyanis még a jelenlegi folyamatosan csökkenő felületen is több uborka terem, mint a belföldi igény. Az export esetében viszont túl kell lépni azon a sokszor tapasztalt berögződésen, hogy először termelünk, alapvetően megszokásból, majd reménykedünk, hogy el tudjuk adni az árut. Az export esetében még fokozottabban igaz az a megállapítás, hogy azt kell termelni, amit a vevő kér.

A világ konzervuborka termesztésében 90-95%-ban szemölcsös fajtákat termsztenek, egyedül a Közép Európai régió az, ahol az aprótüskés fajták uralják a termesztést. Ez azonban nagyon lecsökkenti az export lehetőségeinket is. A hagyományos német, cseh, francia exportpiacainkon ugyan el lehet adni az aprótüskés fajtákat is, de már ezek az országok is a fejlődő Unión kívüli, döntően Oroszországi exportjukhoz inkább veszik a török, makedón, ukrán vagy romániai szemölcsös uborkát.

Az idei uborkaszezon egyik jelentős előrelépése az volt, hogy a magyarországi termesztésben is megjelent a szemölcsös fajtakör.  Nem ez az első eset, hogy ez megtörtént, de talán elmondható, hogy ez az első szezon, amikor a termesztés sikeresen végződött.

Elterjedt koncepció, hogy a szemölcsös fajták kevesebbet teremnek, mint az aprótüskések, de miért is?

A régebbi, korszerűtlen fajták nem bírták a túl intenzív technológiát, a magas Ec-t, ezért fordulhatott elő, hogy termőképességben elmaradtak az intenzív technológiára fejlesztett aprótüskés fajtáktól, de a modern, korszerű szemölcsös fajtákra ez nem igaz.

Ugyanúgy partenokarpok, csokrosan kötnek, rendelkezésre állnak gyenge oldalhajtással bíró fajták, kifejezetten intenzív technológiára lettek kifejlesztve, termőképességben legalább annyira képesek, mint az aprótüskés fajták.

Ilyen korszerű szemölcsös fajta a ZKI kínálatában a Karolina F1, ami a legújabb kibocsájtásunk.  Eredményesen termesztik többek között Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és nagyon jól szerepelt a magyarországi termesztésben is.

Karolina F1 fajta a ZKI Zrt. konzervuborka nemesítésének egyik legújabb eredménye, amelyet a nagyon korai termőre fordulás, a folyamatos termésképzés és a magas szintű betegség-ellenállóság miatti nagy össztermés jellemez.

A Karolina F1 fajta ellenálló, stressztűrő, de nem túl erős növekedésű lombozattal rendelkezik, ennek következtében bírja a nagyobb terhelést, kedvezőtlen körülmények esetén sem reagál terméselrúgással.

A termések erős héjszerkezetüknek és jó konzisztenciájuknak köszönhetően jól bírják a szállítást, apadásra, fonnyadásra nem hajlamosak, ropogósak, és savanyítás után is azok maradnak. Külföldi tapasztalatok alapján 7-10 napos szállítás után is feldolgozhatóak voltak a termések.

Szintén kedvező tulajdonsága a fajtának, hogy nem szükséges az első terméseket eltávolítani, mivel a fajta jól terhelhető, és ezeket a terméseket is ki tudja nevelni, anélkül, hogy ez a növekedés rovására menne.

Sok más fajtától eltérően, már az első termések is nagyon tetszetősek, nem jellemző rájuk a méretarány lecsökkenése.

Mind szabadföldi, mind fóliás körülmények között folyamatosan hozza a nem túl hosszú, erős oldalhajtásokat, de az alsó 4-5 oldalhajtás eltávolítása után a zöldmunka igénye már minimális, csak a főszár hajtásigazítását kell elvégezni.

Egészséges-jó-kondíciójú-Karolina-F1-állomány

Ez jelentős megtakarítást eredményezhet az élőmunka ráfordításában!

A tetszetős, sötétzöld, hengeres termések hosszú kocsánnyal kapcsolódnak a szárhoz, így csokros termésképzés esetén sem kell a szedéskor a kisebb termések kitörésétől tartani.

Különösen figyelemre méltó a fajta peronoszpóra-toleranciája, aminek következtében a növényvédelmi költségek jelentősen, akár 15-30%-l is csökkenthetőek.

A peronoszpóra tolerancia jelentőség: vegyük figyelembe, hogy a növényvédelmi költségek 30-40 %-át a peronoszpóra elleni védekezés teszi ki.

A Karolina F1 fajta használatával ez a költség felére, harmadára csökkenthető a hosszabb permetezési fordulókkal, ami a növényvédelmi összköltségben 15-30%-s megtakarítást eredményezhet!

A Karolina F1 kiemelkedő tulajdonságai:

  • Kiemelkedő betegség ellenálló képesség, peronoszpóra és uborka mozaik vírussal szemben.
  • Nagyon korai.
  • Nagy össztermés.
  • Minden méretkategóriában tetszetős alak és szín.
  • Erős héjszerkezet => nehezebben apad, jobban szállítható.
  • Nagyon jó konzisztencia, feldolgozva is ropogós, sötétzöld színű.
  • Rövid oldalhajtásai miatt kevesebb zöldmunka, kevesebb élőmunka ráfordítás.
  • Erős gyökérzet=> kevesebb tápanyag felhasználással is eredményesen termeszthető.
  • Szabadföldi és fóliás termesztésre is alkalmas.

Összefoglalva, az igényes szemölcsös export piacra termelők számára a Karolina F1 jó választás, ha költséghatékonyan és biztonságosan akarnak minőségi konzervuborkát termeszteni.

Maximális termésmennyiség és minőség, alacsony költséggel = Karolina F1

Hornyák Csaba

ZKI ZRt. Konzervuborka termékmenedzser

+36 30 371 9693

karolina-uveg