2017. április 23-án került megrendezésre a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetnél a „Környezetvédelmi és Energetikai Kihívások a mezőgazdaságban” című konferencia.

A rendezvényen kiállítóként a ZKI Zrt. is részt vett, mint Magyarország egyik legnagyobb zöldség vetőmag nemesítő cége. Legfőbb célunk, hogy magas rezisztenciával rendelkező, GMO mentes kibocsátásainkkal az árutermelő kertészek és feldolgozóipari felhasználók igényeit leginkább kielégítő fajtákat alkossunk, tovább öregbítve a kiváló minőségű, megbízható, magyar vetőmag hírnevét.

Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy mind a Föld napja, mind pedig a Szent György nap kiváló alkalmat ad az eseménynek. A Szent György nap a mezőgazdasági tevékenység kezdete, ez a jószágkihajtás napja, amit itt a Mezőgazdasági és Gépesítési Intézet traktorkiállása, gépesítési szempontból szimbolizál – hangsúlyozta.

Az érdeklődőket a gép-, és termékbemutatók mellett, a NAIK tagintézményeinek termékbemutatói és kóstolói, valamint tematikus gyermek és családi foglalkozások várták. A NAIK MGI Szent György napi traktorkiállása teljes egészében a múlt és a jövő szimbolikája mentén zajlott, hiszen míg a konferencián a szakemberek gyarapíthatták tudásukat, addig a gyermekeknek ismeretterjesztő foglalkozások álltak a rendelkezésükre.  A traktorkiálláson pedig egymás mellet mutatkozott be az érdeklődőknek a muzeális értékű, 1938-ban gyártott HSCS G 35 traktor és a hazai termékfejlesztési díjat nyert KUBOTA M8540 N Távtrak típusú, távirányítással is működtethető traktor.

A rendezvényen részt vett Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter is, aki beszédében kiemelte, hogy a mezőgazdasági termelést a népességnövekedés, a klímaváltozás és a fogyasztók szemléletváltozása is befolyásolja.