kref-uj_7702

Ha megkérdezzük a hajtatási karalábét termelő kertészeket, melyek azok a legfontosabb értékmérő tulajdonságok, amelyek alapján fajtát választanak, többnyire az alábbi válaszokat kapjuk:

  • tartsa meg fehér színét a fényszegény időszakban is;
  • a szik alatt szárrész legyen hosszú és erős;
  • legyen felálló levélzete, viszonylag erős lombja; és
  • a gumó legyen lapított.

Ezen kívül természetesen nagyon fontos a gyorsaság, hiszen hajtatásról beszélünk.

A ZKI Zrt. a Kref F1 fajtát javasolja a kertészeknek, mert minden, fent említett kritériumnak megfelel. Legfőbb erénye természetesen a koraiság, kiváló hidegtűrésének köszönhetően nagyon gyors fajta. Ezt a tulajdonságát használta ki Paplogó Imre forráskúti termelő is, aki üvegházba, 2 uborka kultúrát kiszolgált kőgyapot paplanra ültette a fajtát, február első hetében.

kref-F1-13-nov-1

A paplan újrahasznosításának ez a módja már bevált gyakorlat a kertészetében. 10 növényt ültet egy paplanra, amelyeket 3 tüske lát el tápoldattal. A növényállomány feletti légteret egy, kb. 2 méter magasságban behúzott fóliával csökkenti, így az egyébként is alacsony hőmérsékletigényű faj esetében, további fűtési költséget tud csökkenteni. Az idei, meglehetősen elhúzódó télen is sikerült 55 napra karalábét vágnia

Nem új keletű a technológia, a tavalyi évben példáu
l január 10-én ültette a Kref F1 fajtát köztes termesztésként tölteni való paprika (Carma F1) állománnyal egy időben úgy, hogy a -szintén használt, karalábéval beültetett- kőgyapot paplanokat a paprikás paplanok mellé helyezte. A karalábé gyorsan növekedett és készen lett addigra, amire a paprika elérte azt a fejlettségi állapotot és növénymagasságot, amely már zavarta volna mindkét növény fejlődését.

Köztes termesztésként sokan ültetnek hidegfóliába is karalábét a paprika mellé, akár az ikersorok közé, akár a fólia szélébe.
A megfelelő víz- és tápanyag ellátás mellett mindkét növény szükségetei kielégíthetőek, és a Kref F1 fajta megtartja világos színét akkor is, ha esetleg a paprika már árnyékolná.

kref-F1-13-nov-2

Természetesen a legtöbb kertész önálló kultúraként hajtatja a karalbét, számukra 25×25 vagy 25×30 cm-es térállással javasoljuk a Kref-et ültetni. 2 legnagyobb erénye a fajtának a hidegtűrés és a fényhiány tűrő képesség, ezeket maximálisan ki tudják használni a kertészek a téli időszakban.

Válassza Ön is a Kref F1-et hajtatásra, ha gyors és megbízható fajtát keres!