lentus_770

Lentus F1 – az első termék a könnyű termeszthetőség jegyében!

Az új nemesítési irányvonal első terméke, a Lentus F1 2011-es próbatermesztéseit követő bevezetése óta rendkívül sok technológiai szinten és földrajzi régióban bizonyította a szélsőséges időjáráshoz alkalmazkodott stabil megbízható termőképességét.

A ZKI számára a görögdinnye stratégiai növény ezért kiemelt fontosságot kap a faj nemesítési programja. Nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a piaci igények elemzésével a termelői elvárásoknak legjobban megfelelő könnyen termeszthető terméket tudjunk kibocsátani, amely széles felhasználói körben, földrajzi régióban és technológiai szinten is magas termésbiztonságot és jövedelmezőséget biztosítson.

lentus-F1-13-okt-11

Céljaink elérése érdekében egyre mélyebben elemeztük a felhasználói igényeket és piaci elvárásokat. Megpróbáltuk magas prioritással kezelni azon fajtatulajdonságok összességét, amelyek a napjainkban zajló és a jövőben még erősebben jelenlévő időjárási szélsőségekre a legmegbízhatóbb válaszokat képesek adni a fajtába beépítve.

Nemesítési programunkban nagy segítséget nyújt az 1 ha-os üvegház felépítése, ami jelentősen felgyorsítja a nemesítési folyamatot, lerövidítve ezzel a változó piaci és klimatikus viszonyokra adható válaszok közötti időszak hosszát. Jelentősen bővítettük a fajtakiválasztást segítő tesztelési helyszíneket mind belföldön, mind pedig külföldön így Szerbiában, Romániában, Macedóniában, Albániában, Ukrajnában és Spanyolországban is.

Új termékeink fejlesztésében kiemelkedően fontos szerepet kapott, hogy a vele elérhető profitot úgy maximalizáljuk, hogy ötvözzük a koraiság adta magas árbevétel lehetőségét a nagy termőképesség és minőség mellett a stabil költségtakarékos termeszthetőséggel.

Ezt a nemesítési irányvonalat „Könnyű termeszthetőség” irányelvnek nevezzük. Törekszünk arra, hogy a következő időszak kibocsátásaiból származó új fajták is maradéktalanul megfeleljenek ennek az elvárásnak.

Milyen előnyökkel jár az új nemesítési irányelv?

Az egyre szélsőségesebb időjárás felértékelt olyan fajtatulajdonságokat, melyek együttesen a könnyű termeszthetőséget szolgálják. E komplex és összetett fogalom magába foglalja az alábbi tulajdonságokat:

lentus-F1-13-okt-21

  • Erős agresszív gyökérzet
  • Stressztűrő, ellenálló, erős növekedésű lombozat
  • Napégés ellenállóság
  • Hússzakadás mentesség
  • Magas fuzárium rezisztencia
  • Kiváló technológiai tűrés

Egy modern és minden igényt kielégítő fajtának rendelkeznie kell mindezen tulajdonságokkal, hogy a változatos termesztési környezetben, technológiai szinten és legfőképp a szélsőséges időjárás mellett megállja a helyét és biztos jövedelemforrás legyen.

Hogyan tudjuk biztosítani a Lentus F1-el a könnyű termeszthetőséget?

A rezisztencianemesítésnek köszönhetően a 2013-14-es szezontól elérhető a fajtába genetikailag beépített fuzárium rezisztencia, a Magyarországon és a környező országokban előforduló leggyakoribb fuzárium rasszokra. Ez alkalmassá teheti a fajtát arra, hogy egy stresszes időszakban, erős lehűléskor, amikor a gyökérpusztulás miatt számos sebzési felületen utat törhet magának a fuzárium, csökkentsük a tőpusztulás arányát. Erős agresszív gyökérzete jól tűri a hőmérsékleti ingadozásokat.

A fajta koraisága garancia arra, hogy elsőként elindított betakarítása gyorsan, magas árbevételt eredményezzen. Különösen fontos tulajdonsága a napégéssel szembeni ellenállóképesség, a jó lombtakarásnak és a héjszerkezetnek köszönhetően. Ezzel a tulajdonságával nagymértékben növelhető az eladható terméstömeg aránya, ami plusz árbevétel forrása lehet. A korai fajták körében is felértékelődött a belső színeződés, húsminőség és tömörség. A Lentus ezen tulajdonságainál fogva biztosabb árbevételt tesz lehetővé a jó beltartalmi mutatóinak köszönhetően. A húsrepedésre való kisebb hajlama szintén növeli az értékesíthető termés arányát. Tömörsége javítja a tövön tarthatóságot és szedést követő tárolhatóságot.

Összegezve, a Lentus F1 sokoldalú fajtatulajdonságának köszönhetően nagyon sok helyen, technológiai szinten és időzítésben bizonyította előnyeit.

Sikeres termesztést kívánunk!