A ZKI megújult nemesítési irányvonalának első eredménye: a Lentus F1!

A ZKI megújult görögdinnye nemesítési programjának fő célkitűzése a „könnyű termeszthetőség” megvalósítása volt. Nagy energiát fordítottunk arra, hogy a felhasználói, piaci igényeket a lehető legmélyebben megismerjük, és olyan fajtát vezessünk be, ami a legmagasabb szinten tesz eleget a termelői elvárásoknak.
Nemesítési programunk első ilyen terméke a Lentus F1 2011-es próbatermesztéseit követően rendkívül széles körben és technológiai szinten bizonyította pozitív tulajdonságait, ami a piacon való sikeres termesztés alapjául szolgált.

MELYEK AZOK A TULAJDONSÁGOK, AMIK IGAZÁN VERSENYKÉPESSÉ TESZIK A LENTUS F1-ET?

lentus-F1-13-okt-1

  • Korán elindítható szedése a legkorábbi fajtákkal egy időben ezdődik. Koncentrált és kiváló korai kötődése és a versenytársakétól kissé nagyobb átlagtömege kiemelkedően jó első szedési mennyiségeket eredményz (2011. novemberi hírlevelünkben már beszámoltunk erről), ami jelentős korai árbevétel többletet eredményez.
  • Kiváló beltartalma révén nem kell attól tartani, hogy a korai fajtákra jellemző gyengébb hússzíneződés miatt értékesítési gondok legyenek akár belföldön akár export piacokon. Aki egyszer kóstolta a Lentus F1-et, az visszatérő vásárlóvá vált.
  • Az érési időszak alatt tapasztalható gyakori felmelegedés és erős besugárzás sok esetben okoz erős napégést a korai fajtákon. A Lentus F1 felületén a napégés nem hagy erős, látható nyomot, így a fajta eladhatósága lényegesen jobb a versenytársakénál.
  • Rendkívül tömör és szakadásra nem hajlamos hússzerkezete lehetővé teszi a hosszabb tövön tartást, és a legváltozékonyabb időjárás vagy technológia mellett is minimális a fajtában a hússzakadás.

Szeretnénk megosztani néhány termelői visszacsatolást, véleményt a fajtáról, amelyek mindegyik ezeket a pozitív tulajdonságokat erősíti meg.

Osztermayer Győző, Tengelic:

„5 ha-on, főleg oltott technológiában dolgozok. A Lentus F1 hozta a koraiságot, a legkorábbi fajtával együtt nagy mennyiségben szedhető volt. Jól tövön lehetett tartani. Szép számmal kötött. Kiváló volt az íze és szép színű a húsa.
A napégéssel nem volt gond. Eladási problémám egyáltalán nem volt a fajtával.”

Ifj. Tóth László, Heves-Alatka:

lentus-F1-13-okt-2

„3 ha-on termelünk leginkább oltott görögdinnyét, mellette
1 ha-on sárgadinnyét fóliában és szabadföldön. A görögdinnyét intenzív talajtakart csepegtetett rendszerben csináljuk már évek óta. A tavalyi szezonban már vot nálunk Lentus F1. Akkor tetszett meg a fajta. Az első szedéseket korán és viszonylag nagy mennyiségében adta le. Olyan sokat adott a fajta, hogy lassan nyár közepe volt mire tovább tudtunk menni a Lentus pásztájától a többi dinnyéhez. Az időjárás ellenére a Lentus F1 adta a legtöbb dinnyét az összes fajtánk közül. A dinnyéi tömörek, súlyosak és jól lábon tarthatóak, ha esetleg beragad adinnyepiac. Nagybani piacn értékesítettük a dinnye egy részét, azon a helyen ahol a felvásárlók össze tudják hasonlítani a többi dinnyével. Itt is megállta a helyét.

Simon Zoltán, termelő-gazdabolt tulajdonos, Mezőkovácsháza:

„Az idei évben április 12-én ültettem ki a dinnyét, mondhatom, hogy szinte én voltam az első, aki ültetett Mezőkovácsházán. Ez a korai ültetés jellemző a termesztésemre, kedvezőbb időjárási körülmények esetén már március végén sokszor kiültettem a dinnyémet. A technológiámra a szuper intenzív termesztés a jellemző, így magas önköltséggel dolgozok. A korai ültetés és a fajtaválasztás, illetve a technológia miatt az elsők között szoktam szedni Békés megyében. Nyitott vagyok az újdonságokra és szívesen kísérletezgetek, így az idei évben végeztem egy alany kísérletet, ahol interspecifikus és lagenária alanyokat hasonlítottam össze két korai fajtán. Ebben az évben és az én technológiámban kiemelkedően jól szerepelt a ZKI 18010 számú lagenária alanya és a Lentus F1 dinnyéje. Ez a nemes, genetikailag magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amelyek jövedelmezővé teszik a dinnyetermesztést.  A koraiság ötvöződik a nagy termőképességgel és a jó beltartalommal. A fajta további előnye, hogy alkalmas egész évben a belföldi kereskedők kiszolgálására jó minőségben, így a nagy dinnye eladása sem okozott gondot a szezonban. A ZKI lagenária alany és a Lentus F1 fajtával meg voltam elégedve, amit 2013. június 27.-én tartott bemutatón s láthatták a termelők. A következő évben a Lentus fajta felülete jelentősen bővülni fog a termesztésemben, mert az idei év eredményei meggyőzőek voltak számomra. A fajtával kapcsolatos kérdésekkel és vetőmagbeszerzéssel kapcsolatban bátran kereshetnek a mezőkovácsházi gazdaboltban.”

Farkas András, Magyarbánhegyes:

„Az évek során komoly gyakorlatot szereztem a dinnyefelvásárlásban, amit több mint 10 éve folytatok. A felvásárlás mellett egyre jobban megtetszett a dinnye termesztése, ezért kezdtem hozzá az intenzív görögdinnye termesztéshez. Az előző évekhez hasonlóan idén is intenzív alagutas technológiában termeltem a görögdinnyét. Az elmúlt két évben az oltott dinnye egyre hangsúlyosabb a termesztésemben, és a következő szezonban szinte kizárólag csak ilyen dinnyét fogok ültetni. Elsősorban az időjárás alakulása miatt döntöttem így. A felvásárlási tapasztalataimat felhasználva szoktam a dinnye fajtákat kiválasztani. Amióta a piacon kapható a Lentus F1, azóta ezt termesztem. A fajta megjelenésében és minőségében kiváló, igen bőtermő, napégésre nem hajlamos. Az idei nagyon hektikus időjárás ellenére is 860 q/ha Lentust tudtam értékesíteni. Az ez év tapasztalatait felhasználva, jövőre is Lentus F1 görögdinnyét fogok termelni, és az értékesítésben Vaczkó Gábor termelő és kereskedő kollégámmal fogok együtt működni.”

Sikeres termesztést kívánunk!