A ZKI ZRt. nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megújítsa kínálatát a korai szegmensben. A 2012.-es szezonban az új korai fajtánk a LENTUS F1 már széles körben termelői viszonyok mellett használt fajta volt, ami bizonyította a sikeres és jövedelmező termelés alap elvárásait: koraiság-minőség-ellenállóképesség.

Az idei év rendkívüli időjárás próbára tette a fajták tűrőképességét és teljesítőképességét. A talpon maradáshoz szükség volt a termelők felkészültségére az időjárási szélsőségekre adott időbeni és helyes technológiai fogásokra, valamint olyan fajtára, amiben összpontosul a könnyű termesztehetőség ismérvei. E komplex és összetett fogalom magában hordozza az erős és ellenálló gyökérzetet, stabil megbízható terméskötést betegség ellenálló és alkalmazkodó képességet a különböző technológiai szintekhez és időjáráshoz, valamint a költségtakarékos termesztés lehetőségét. Az időjárás most sem volt kegyes a dinnyetermelőkre. A húsvét hétfőn beköszöntő talaj menti fagyok -2,-3° C majd -5 és -9° C jelentős kb 100 ha veszteséget okozott a korai termelőknek Békés megyében a legkorábbi kiültetésű alagutas technológiában. Az ezt követő áprilisi igen gyors felmelegedés kánikulai hőmérsékleteket eredményezett április közepére. Nehéz döntés volt alagutak megnyitásának és kiszellőztetésének helyes időpontjának megválasztása. Sok helyen még a szellőztetés ellenére is komoly napégést okozott a palántán az extrém korai meleg. Helyenként olyan erős felmelegedés alakult ki, hogy a palánta pusztulásához vezetett. A nyári igen változékony időjárás többszöri hőhullámot hozott, mely kötés elrúgást és az átlagostól sok helyen kevesebb termést és erősebb lombozatot eredményezett főleg az oltott állományokban. A rendkívüli meleg egyrészről a fogyasztás szempontjából kiváló szezont és elfogadható árakat produkált. A legalacsonyabb 30 Ft/kg körüli export ár kielégítően jó árbevételt biztosított. A nagy meleg másrészről komoly öntözési gondokat okozott. A szárazsággal párosult légköri aszály miatt sokan a túlöntözés hibájába estek, ami gyengébb minőséggel, adott esetben vastagabb héjszerkezettel és hússzakadással járt együtt. Ezen nehézségek mellett nagy segítséget nyújtott a megfelelő fajtaválasztás, ami könnyebbé tette ezen problémák leküzdését. Új termékünk a LENTUS F1 fejlesztésében kiemelkedően fontos szerepet kapott, hogy a vele elérhető profitot úgy maximalizáljuk, hogy ötvözzük a koraiság adta magas árbevétel lehetőségét a tömör hússzerkezettel és könnyű termeszthetőséggel. Ezt a tulajdonság együttest sikerült a Kecskemét Borbáson rendezett bemutatónkon szemléltetni.

lentus-1

A korai jó árak miatt a koraiság és koncentrált nagy tömeget adó első szedés fontos tényező volt az idei szezonban. A Lentus F1 koraisága garancia arra, hogy elsőként elindított betakarítása gyorsan magas árbevételt eredményezzen.. Koraiságát sok más helyen is bizonyította, mind termesztési környezetben, mind pedig kísérletben is, mint a TÉSZ-ÉSZ szervezet által Lipták László medgyesegyházi termelőnél beállított technológiai kísérletben is. A fajta rendkívül látványos terméskötő képessége biztosította a meleg légköri aszály ellenére is a kiemelkedő termésszámot és ezzel együtt a termőképességet is. Kiegyenlített termés mérete és deformáció mentes korai kötései különösen alkalmassá tették a fajtát mind az export mind pedig a belföldi igények kielégítésére is. Az extrém besugárzás miatt felértékelődött a fajta napégéssel szembeni ellenálló képessége. A fajta sajátossága, hogy az erős UV sugárzás nem hagy olyan erős látható nyomot a termés felületén, mint a korai fajták többségénél. Kiemelkedő belső húsminőségét még oltott formában is megtartotta megfelelő technológia mellett. Szép színeződése és magas cukortartalma miatt keresett termék volt a kereskedők között. Tömör húsának köszönhetően tövön tarthatósága és szedés utáni tárolhatósága megkülönböztette a korai fajtáktól. Bízunk benne, hogy ezeket a pozitív visszajelzéseket a jövőben minél több termelő is megtapasztalhatja és eredményesen használja a Lentus F1 fajtánkat a korai szegmensben. Sikeres termesztést kívánunk!

lentus-2