magus-3

“A fiatal és dinamikus Füzesi Zoltán Nyírábrányban saját családi kertészetében termel. Hajtatott berendezései alatt a legfontosabb zöldség a paprika. A környéken sokan ismerik Zolit, mára állandó vevőköre alakult ki.

A szüleim már több mint 20 éve foglalkoznak kertészeti tevékenységgel, így ez megfelelő alap volt az induláshoz. 2011-ben kezdtük a termelést 2000 m2 fóliasátorban, ami mára 6500 m2-re bővült, és szeretnénk még tovább bővíteni a felületünket. Jelenleg a hazai viszonyokra legjobban jellemző egyhajós fóliákat használunk, csepegtető rendszeres tápoldatozással dolgozunk, a nyírségre jellemző talajon. Saját nevelésű palántát ültetünk 9 cm-es cserépből. Időjárástól függően április közepétől szoktunk ültetni dupla fólia alá, általában november első hete az utolsó szedés időpontja.

Milyen típusokat és fajtákat
termeltek?

Elsősorban TV paprikát termesztünk, de jelen van a kápia is. Csak a ZKI fajtáit használjuk, ami a Carma F1, Creta F1 és Mágus F1. 

Miért ezekre a fajtákra szűkült le a használt fajták köre? 

Legfontosabb előnyei mindhárom fajtának a nagy, kiterjedt gyökérzet és kiváló stressz tolerancia. Mindhárom fajta jól alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez. Látványra is nagyon mutatósak: darabos, vállas, vastaghúsú termések jellemzik a fehér töltenivaló paprikákat. Extrém körülmények között és a szezon végén sem aprósodnak le. Emellett a Mágus F1 nagy előnye a kiterjedt erős lombozat mellyel nagyon jól meg tudja védeni a termést az erős napsugárzástól. Legnagyobb kihívásunk a gyenge talajminőség. Csak nagy gyökerű stabil fajtákra lehet alapozni a szezont. A ZKI paprikafajtákban ez az előnyös tulajdonság megvan. A nagy gyökerének köszönhetően mind a három fajta könnyen veszi fel a vizet és tápanyagot, így jelentős megtakarításokat lehet elérni a termesztés során.

Hazai vagy külföldi partnereknek értékesítetek?

Mindkettőnek. Kizárólag friss felhasználásra értékesítünk, alapvetően a debreceni nagybani piacon, feldolgozó iparral nem dolgozunk.
A tetszetős, magas minőségű fehér paprikát elsősorban magyar kereskedők vásárolják tőlünk, igaz már kezdik megkedvelni a kápia típust is, a Mágust. A hazai igény emelkedése évről-évre érezhető. A Mágus nagyobb része a  román piacra értékesül, nagyon jó a román kereskedők visszajelzése. Szállíthatósága és tárolhatósága miatt nagyon megkedvelték a hibridet. Amíg a Mágusból tudnak elegendő mennyiséget vásárolni a piacon, más fajtából nem visznek, de így van ez a Bihar F1-el is. Tapasztalatom szerint a termelés és a kereskedelem szempontjából is versenyképesebb a többi piaci szereplőnél.   

Kedves Zoli, köszönjük, hogy megosztottad tapasztalataidat. Sikeres termelést kívánunk a következő esztendőkben is!