Ma már hazánkra is egyre inkább jellemző az, ami több nyugati országban mély változásokat hozott a zöldségtermesztés és kereskedelem területén az elmúlt évtizedekben. A sok száz, ezer boltból vagy más kiskereskedelmi egységből álló láncok rendkívül magas árualap igényét szervett formában jobban ki tudják szolgálni, és így végzik az áru végfelhasználóhoz jutását. Ebben a változó környezetben a jászapáti székhelyű Jász-Tész, a Jászság legmeghatározóbb szereplője, amelynek vezetője Sinkovics Rajmund. Őt kérdeztük hibridjeinkről, a termelő tagjaik körében szerzett tapasztalataik alapján.

Milyen múlttal rendelkezik a paprikatermelés a Jászságban? Mennyi tagot számol jelenleg a Tész?

A tölteni való paprikatermesztésnek itt a Jászságban már régi hagyománya van. Vannak olyan tagok, akik már 20-30 éve termelnek paprikát még azokból az időkből, amikor nem volt porta fólia nélkül és az eladóvá váló telkekért sorban álltak az emberek. A Tész a környékben körülbelül 30 hektárnyi paprikát integrál, amiben tölteni való és kápia is van. A klasszikusan hozzánk, Jászapátiba zöldségeket beszállító tagok száma, akik jelentős mennyiségű árut adnak le, 30-40 tag.

Mágus-F1-Magas-minïség-hajtatásban-is-224x300

Milyen technológiában vált be a Mágus?

A környéken zömében a kápia szabadföldi termesztése a jellemző, aminek ültetése május második dekádjában történik, általában fátylas takarás nélkül, de intenzív módon talajtakart és csepegtetett állományként. Fontos trend, hogy az export igény miatt évről évre növekszik a hajtatott kápia felület is. Azok a termelők, akik a régi mai szemmel ”heterogén” kápia fajták helyett keresnek egy jobb alternatívát, azok próbálták és termelik a Mágust, immáron jelentős
felületen.

A palánta általában szivaros tálcás palánta, maximum 4×4-es méretig.
A Tész integrációjában lévő termelők, ezeket a méretű palántákat ítélik a legmegfelelőbbnek. A palántát egy palántanevelőtől vásároljuk.

A talajtípus a mi térségünkben általában homoktalaj, ami nem túl nagy aranykorona értékű. A hevesi termelőink már kötöttebb talajon termelnek. Ettől függetlenül a technológiában nagy különbség nincs, intenzívben gondolkoznak a tagjaink.

Hogyan illeszkedik a Tész igényeihez a Mágus bogyója?

Ami a Mágusról elmondható és én is többször megfogalmaztam már: a termés mérete megfelelő. Alapvetően tálcázva kerül kiszerelésre a kápia árualapunk, így a tálcázható méret fontos kritérium.

A saját termesztésemben – ugyanis évek óta saját magam is aktívan termelek a családommal együtt-, ideális méretet mutat. Az első kötések is dobozolható méretet adtak. Nem is hallottam olyan visszhangot, hogy bárhol ez probléma lett volna. Őrült sokat kötött és a megkötött terméseket is egyöntetűen adta. Jól tartotta a számunkra előnyös két rekeszességet, kisebb mennyiségben volt benne három rekeszes is, de ez nem jelentett gondot.

Hogy viselkedett a Mágus az idei időjárásban?

Az idei szélsőséges időjárás (vízállás, hideg) minden fajtát megviselt, ennek ellenére a Mágus jól vette az akadályokat a tagjainknál, amit sokan a jó gyökérzetre vezetnek vissza. Amit több termelő is jelzett felém -és összességében a fajtára jellemző fontos előnyös visszajelzés-, hogy az első három szint letermése után is őrült mennyiségű paprikát köt újra és nevel ki. Igaz ezek méretben már valamivel kisebbek -ezen nem is kell csodálkozni-, de méretben és alakban is egyöntetűek, piacosak a bogyók, amire nem minden hibrid képes.

Úgy látom, hogy elég könnyen termelhető fajta más kápiákhoz képest. A kertésznek a baklövéseit és az időjárás viszontagságait is jobban bírja. Az ide nem könnyű évben is elértük a 450 mázsát vele. Térségünkben is látványosan jelentkeztek a hibridek Ca hiány érzékenységében megfigyelhető jelentős különbségek. A Mágus a legkevésbé volt érzékeny. Másik tulajdonsága a hibridnek, amire felfigyeltünk a válogatás során az, hogy a bogyó vége enyhén lekerekedő és nem hosszú, kihegyezett. Más hibrideknél az elvékonyodó hegyes vég, a válogatás során könnyen letört. Ez a Mágusra nem jellemző.

Milyen ZKI hibrideket használnak a Tészen belül és hogyan
változott a fajták részaránya az elmúlt időszakban?

A Mágus részaránya egyértelműen növekedett, köszönhetően -a korábbi évek kipróbálása során tapasztalt- könnyű termelhetősége miatt, amit idén is bizonyított a hibrid.
A környékbeli visszhangok alapján a Carmát is sokan termelik és a fajta népszerűségéről szerintem mindent elárul, hogy a termelők egymásnak ajánlják a Tészen belül is. A Carma erőteljes növekedése leginkább a fűtött fóliás termelőknél a legjellemzőbb. Saját példám is beszédes. Tavalyelőtti évben még kisebb területen raktam be a Mágust a saját 4 ha-os kápia felületembe.
Az eredmények több év távlatában meggyőzőek voltak, így az idei évben már a területem több mint felén használtam a Mágust.

Mi alapján választanak a tagok kápia fajtát? Szelet vagy egészben értékesítés a cél?

A mi termelői körünkben nincs olyan, aki kimondottan ipar számára termelne. A szeletnek kínált paprika kizárólag a kiesőkből van. Mindenki a frisspiaci minőséget célozza meg. Ezt pedig a Mágus tökéletesen produkálja.

Milyen piacokat céloztok meg és mi azokon az igény?

Az értékesítési cél az egyre növekvő belföldi kápia fogyasztás mellett a magas igényű export kiszolgálása. A korai időszakban tudtunk értékesíteni „lose” kápia paprikát, utána csak és kizárólag kiszerelt kápiát. Ezért is fontos a méret, de nem kell elfelejteni a korai időszakban is a növekvő belföldi fogyasztást sem!

Köszönjük a fajtáinkba vetett bizalmat a Tész tagjainak, sikeres szezont kívánunk a Mágussal 2014-ben is!