A környék meghatározó felvásárlójaként és jelentős termelőjeként is ismert Farsang Lászlóval beszélgettünk fajtáinkról.

László fehér paprikát 6000 m2-en, míg kápiát 3500 m2-en termeszt. A kápia paprikát április közepén ültette dupla fólia alá, a fehér paprikát pedig két időzítésben, a fűtöttet március közepén, a fűtetlen fóliát pedig április 20-án. A palántát saját magának neveli, kordonban termeszt (a sor és tőtáv 70×25 cm), emellett biológiai növényvédelmet használ. Talaja barna homok.

Carma-F1-13-nov-1

Milyen piacok jelentik a fő célt?

Külkereskedőkkel dolgozok, az értékesítési cél alapvetően export piacokat jelent, ahol a magas minőség alapkövetelmény.

Mi alapján választasz kápia illetve tv paprikát saját
termesztésedbe?

Felvásárlóként több termelő árujával is találkozom. Mindig ellenőrzöm a beszállított fajták minőségét. Már két éve felfigyeltem a Carmára. Ami miatt az idei szezonban ráesett a választásom az, hogy az elmúlt esztendőkben stabilan hozta a magas minőségű osztályozottságát. Ez egyértelműen feltűnő volt. A Mágusra is hasonló okokból esett a választásom, darabos árut adott az egész szezon alatt.

Carmánál mit tapasztaltál gyökérzet szempontjából az idei extrém időjárásban?
A jó gyökeret nevelő paprika lényeges számomra. Erős gyökerű paprikát szeretek használni. A termesztett paprika erős gyökerű legyen, mert ha nem, akkor hajlamosabb mindenre, érzékennyé válik, tönkremegy. A Carma számomra jó gyökérzetű. Ahhoz képest, hogy tavasszal küszködtem a hideggel és a belvízzel, nagyon szépen megerősödött utána, megújult a Carma állományom, míg a mellette lévő másik hibrid megsínylette az időjárás viszontagságait és „elment a gyökérzete”.

Carma-F1-13-nov-2

Miben volt jobb a Mágus és a Carma?

Kiemelném az osztályozottságát mindkét fajtának. A Mágus nagyon gyors volt, talán a legkorábbi lehetett a környéken. A színe mindkét fajtának export minőségű. A húsvastagságuk is tökéletes. Nem kell púposra pakolni a dobozokat, hogy meglegyen a kötelezően előírt súly. Tárolhatóságot alaposabban csak a Mágus esetében figyeltem; nem volt vele probléma. Tapasztalatom szerint, a Carma is vastaghúsú fajta, hasznos rovarokkal kombinálva a hibridet, a tripsz okozta károkra sem lehetett panaszom, nagyon jó minőséget adott.

Hogyan viselkedett az idei időjárásban a Carma és Mágus?

A Carmának, jó gyökerének köszönhetően, jobban sikerült megújulnia a vízállás után is. Ha az idei évemet nézem, a Carma hozta az árbevételem nagy részét. Az alacsonyabb árfekvésű egyéb fajtám, nem tudott úgy megújulni. A Mágus koraiságával pedig nagy előnyre tettem szert a többiekkel szemben!

Köszönjük az interjút, sikeres szezont 2014-ben is!