A kápia paprika a hazai paprika termesztés egyetlen olyan alakköre, amelynek döntő része exportra kerül.
A kezdetben csak szabadföldön termelt kápia a szezon kiszélesítése érdekében ma már a legkorábbi ültetési időpontokban is jelen van a védett termesztésben.

A fehér paprika árával szemben a kápiára kevésbé jellemző az egy szezonon belüli magas ingadozás. Habár a hajtatás még nem olyan elterjedt, a vándorfóliás ültetésben is egyre nagyobb szerepe van a kezdetben még zölden is értékesíthető kápia típusnak.

A ZKI Zrt. kínálatában a Mágus F1 kápia hibrid, az amit a hazai partnereink megszerettek. Az idei hírújságunkban a különböző termesztéstechnológiákban gyűjtött tapasztalatokat szeretnénk átadni a minél sikeresebb termesztés elérése érdekében.

magus-2

A Mágust mind talajos, mind a talajnélküli (különösen tőzeges vödrös) hajtatásra ajánljuk. Ültetési időpont szempontjából a 2012-es szezon tapasztalatai alapján az enyhén fűtött és fűtetlen fóliás időzítéseket javasoljuk (nem javasoljuk a nagyon korai január végi februári eleji ültetést). Másodkultúraként korai burgonya vagy más zöldségnövények után is beilleszthető.

A növényállomány kialakítása során a hosszabb tenyészidőszakot felölelő (enyhén) fűtött fóliás termesztésbe válasszuk a két száras metszést a későbbi, főként másodültetéses időzítésekbe a munka és költség takarékosabb metszetlen kordonos kialakítást.

Az állomány sűrűség kialakítása szempontjából a 4,2-4,5 db növény/m2 a kívánatos.

Miért érdemes a Mágust hajtatni?

Az egész szezonon áthúzódó magas bogyó minősége miatt.
A Mágus legnagyobb előnye, hogy a korábban alkalmazott kápia termesztéstechnológiába beilleszthető, és azokban nagyobb hozamra, valamint árbevételre alkalmas.

Az első kötések méretük miatt alkalmas lédig értékesítésre is, később sem jellemző rá az a fajta leaprósodás, ami lehetetlenné tenné a sikeres frisspiaci tálcázható kiszerelést. Már a korai időszakban is szép sötétpiros színre érlelhető, ami komoly verseny előnyt jelent a hibridet használóknak.

Ha a két száras kialakítás mellet döntünk kezdetben az „alsó szoknya” első és második nóduszában is köttessük be a paprikánkat. Utána már célszerű a főszár terhelésére összpontosítani. A főszár folyamatos köttetésével, állandóan magas minőséget érhetünk el. A Mágus metszett állományként is könnyen kezelhető, mert oldalág képzése visszafogott. Bogyói több hónapon keresztül megbízhatóan acélosak, hosszan tárolhatóak.

Tápanyagutánpótlás tekintetében figyeljünk a nitrogénhez viszonyított megfelelően magas kálium szintre. Növényeinket ne ültessük egy légtérbe fehér paprikával, ha nem tudjuk szakaszolni a tápanyag utánpótlás tekintetében a berendezésünket.

magus-3