A fekete testvéreket sokan ismerik Lajosmizsén és környékén. Elkötelezettek a paprikatermesztés mellett, folyamatosan odafigyelnek az újdonságokra. A kitartó fejlesztésnek köszönhetően ma már 8ha-on termelnek intenzív technológiában szabadföldön paprikát. Talajadottságaik miatt – könnyű homoktalaj -, nem minden fajta teljesít sikeresen.

Büszkék vagyunk arra, hogy termesztésükben csak a ZKI- ban nemesített paprika hibrideket használnak immáron több éve. 2012-ben 6,5ha-on a Mágusnak, míg 1,5 ha-on a Biharnak szavaztak bizalmat.

Miért választják több éve a Mágust olyan talajon, ahol annak szerkezete, vízmegtartó képessége és tápanyagtartalma miatt folyamatosan stresszt kell leküzdenie a növények gyökerének? Milyen tapasztalatokat szerzett a fajtával kapcsolatban fekete Zsolt és Fekete Dénes a könnyű homokon több alkalommal 55fok-ra felmelegedő szinte sivatagi hőmérsékletben? Erről fognak mesélni.

hány éve termesztitek a Mágust?

Amikor először hallottunk újdonságként róla egy szakmai napon, akkor határoztuk el, hogy kipróbáljuk. A rendezvényen elhangzott kísérleti eredmények és az egyik tesztelési helyszín közelsége megragadta a figyelmünket. Ennek immáron két éve. Mivel a Bihart már több éve termesztettük, bizalommal voltunk egy ZKI-s kápia iránt is.

Miért vásároltátok vissza a Mágust az első szezon után? Miben látjátok jobbnak, a korábbi fajtánál?

Darabosabb, jobban tartja méretét az egész tenyészidőszakban. A mi talajunkon agresszívebben viselkedik,„életerősebb”.

Mit tapasztaltatok az osztályozottsággal és tárolható- sággal kapcsolatban?

Elenyésző volt a másodosztály aránya, kifejezetten első osztályt és extrát adott. A kereskedőink elégedettek a Mágussal. Ugyanolyan jól teljesít tárolhatóságban, mint a leváltott hibridünk, kihozatalban viszont jobb.

magus21

Van-e olyan technológiai fogás, amit a Mágus megkíván? Kellett-e változtatni a korábbi technológiátokon?

A Mágusnál nem figyeltünk fel speciális igényre. A technológiánkon sem kellett változtatni, teljesen zökkenőmentes volt az átállás. A kihozatalunk azonos körülmények között jobb a Mágussal.

hogy bírta az idei nagy meleget a Mágus? hervadással volt-e gondotok?

Nem tapasztaltunk hervadásos tüneteket. A Mágus ilyen szempontból is stabil volt. A nagy meleg okozta stresszt jól bírta. Jól jellemzi a terméskötés folyamatosságát az, hogy az idei szélsőségesen forró nyár ellenére is, még késő ősszel is sok szabályos zöld bogyó volt rajta. Jó vele dolgozni, kevésbé kényes, jó gyökérrel rendelkezik.

Megfelelő volt-e a piaci igényeknek a Mágus alakja és színe?

Alapvetően a Mágussal frisspiaci igényeket szolgálunk ki. A felvásárlónk Magyarország egyik legnagyobb exportőrével dolgozik.

A szezon lezárultával mit gondoltok, magasabb-e a Mágussal elérhető bevétel a korábbi fajtátokhoz képest?

Véleményünk szerint a Mágus jobban jövedelmez. A kérdésre kicsit nehéz válaszolni, mert az idei esztendő, annak szélsősége miatt nehezen összehasonlítható a tavalyival. Mivel a korábbi hibridünket 100%-ban a Mágusra cseréltük, így nehéz megítélni azt, hogyan reagált volna a mi körülményeink között idén.

Javasoljátok-e másoknak is a Mágust?

A fenti válaszainkból is látható, hogy elégedettek vagyunk a Mágussal. Egyértelműen merjük másoknak is javasolni.

Köszönjük a bizalmat Zsolt és Dénes! Sikeres szezont 2013-ban is!

magus11