Köszönjük partnereinknek, hogy az idei esztendőben jelentős számban és felületen választották Mágus kápia hibridünket. Az elmúlt szezonok tapasztalata, immáron sokakat meggyőzött és bizalmat ébresztett.

Korábban több cikkünkben is írtunk arról, hogy -az alapvetően igényes és magas fizetőképes kereslettel rendelkező- külföldi piacokon a kápia típus iránt egyértelműen növekvő igény mutatkozik. Ezzel párhuzamosan a hazai fogyasztásban is érezhetően emelkedik a részaránya. A kápia paprikára folyamatos, biztos igény mutatkozik és ez a folyamat hosszútávon is stabilnak tűnik.

magus-F1-13-okt-1

Szerencsére többen megfogadták tanácsunkat és bizalommal tekintettek az idei kápia szezonra. Sokan mertek váltani, egy olyan modern és széles alkalmazhatósággal rendelkező hibridre, mint a Mágus, hiszen kertész társuknál vagy felvásárlójuknál láthatták annak meggyőző minőségét.

Mégis milyen tapasztalatok születtek és milyen tények nyertek megerősítést 2013-ban?

Sokan választották vándorfóliába és szabadföldre is a Mágust. A termések mérete az idei nagyon hektikus és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett is abszolút piacképes maradt. Sajnos, az elmúlt három szezon nyarai nagyon nagy kilengéseket hoztak, mind hőmérséklet, mind csapadék szempontjából. Valószínűleg hasonló nyarakra kell felkészülnünk a jövőben is!

A fent felsorolt körülmények legyőzéséhez, illetve tolerálásához nem minden kápia hibrid alkalmas.

Nem mindegy mit választunk, amikor a fajtáról döntünk.

magus-F1-13-okt-2

A Mágus idén is jelesre vizsgázott, legyen szó a könnyen melegedő homoktalajról, vagy a nagyon jó vízmegtartó képességgel rendelkező kötött talajról. Termései magas minőségére, a tenyészidőszak teljes hosszában számítani lehet. Mérete stabil, alakja sokkal megbízhatóbb volt az idei nagy melegben, mint más hibrideké. Bogyói szabályosak, kifejezetten magas szárazanyag tartalommal rendelkeznek.
A szedések során kifejezetten jobb volt az extra és egyes kihozatala a Mágusnak.

Kiváló lombtakarása a szabadföldi termesztésben behozhatatlan előnyt jelentett az idei rendkívüli melegben. Megbízhatóan teljesített, és ennél talán nem is volt más fontosabb. Nem kellett aggódni a más hibridekre jellemző szélsőséges kilengés miatt. Stressztűrése nagyon jól fejlett, kiterjedt gyökérzetének is köszönhető, tőpusztulás nem volt jellemző, gyökérzete nem érzékeny a talajból támadó gombás betegségekre.

Figyelje következő számainkat, hiszen számos meghatározó termelő és kereskedő osztja meg véleményét a Mágussal kapcsolatban!