malika

A ZKI Zrt., mint a konzervuborka piacon folyamatosan fejlesztő vetőmagcég azon munkálkodik, hogy olyan fajtákat alkosson, amelyek megfelelnek a feldolgozók, kereskedők és kertészek elvárásainak egyaránt. Szortimentünk fajtái magukon viselik ennek a törekvésnek a jegyeit. Azaz sötét termésszínnel, kiváló konzisztenciával rendelkeznek, méret és alaktartók a teljes tenyészidőszak alatt, valamint biztonságosan és sokat teremnek, és mindezek mellett, kiemelkedően magas ellenálló képességgel rendelkeznek uborka peronoszpóra és uborka mozaik vírussal szemben.

A világ konzervuborka termesztésében 90-95%-ban szemölcsös fajtákat termesztenek. Ezért cégünk is kiemelt jelentőséget fordít ennek a fajtakörnek a fejlesztésére.

Elterjedt nézet, hogy a szemölcsös fajták kevesebbet teremnek, mint az aprótüskések, de igaz-e ez?  

A régebbi, korszerűtlen szemölcsös fajták tényleg rosszabbul bírták az intenzív technológiát, a magas tápoldat és talaj EC-t, ezért könnyen előfordulhatott, hogy termőképességben elmaradtak a direkt erre a technológiára fejlesztett aprótüskés fajtáktól. Ráadásul a  legtöbb esetben ezek a fajták a nagyobb méretű, döntően frisspiaci felhasználásra lettek fejlesztve, ezért nem is szerepelhettek jól a kisebb méreteket igénylő intenzív konzervuborka termesztésben.

A modern, korszerű szemölcsös fajtákra ez azonban már nem igaz. Ugyanúgy erősen partenokarpok, csokrosan kötnek -gyenge oldalhajtással bíró fajták is vannak köztük- és kifejezetten az intenzív technológiára lettek nemesítve. Termőképességben elérik, de gyakran meg is haladják az aprótüskés fajtákat.

malika

Ilyen korszerű szemölcsös fajta a ZKI Zrt. kínálatában a Malika F1, ami a legújabb kibocsátásunk, kifejezetten az igényes, apró mérettartományokra specializálódott intenzív támrendszeres konzervuborka termesztők és a feldolgozók igényeire fejlesztve.

A Malika F1 nagyon korai, szemölcsös partenokarp konzervuborka,
kiemelkedően jó betegség ellenálló képességgel.

Erős, ellenálló lombozattal rendelkezik, de a kihozott oldalhajtások rövidek, így lombja nyitott, jól áttekinthető, zöldmunka igénye kicsi.

Termései sötétzöldek, 3,0 – 3,1:1,0 hosszúság:szélesség arányúak, hengeres alakúak és ropogós húsúak, kiemelkedően jó konzisztenciájúak, alak és mérettartásuk minden méretkategóriában kiváló, így géppel kiválóan válogathatóak.

Kifejezetten csokros termésképzésű, ízközönként akár 3-5 termés kinevelésére is képes. A termések hosszú kocsánnyal kapcsolódnak a szárhoz, így a szedések során nem sérülnek a kisebb uborkák.

Termékenyülő képessége kiváló, így a termések elrúgása nem jellemző a fajtára.

Sok más,  elterjedt fajta a szezon során folyamatosan elrúgta a kötéseket, vagy egyszerűen virágokat sem hozott. Ezzel szemben a Malika F1 az idei szélsőséges időjárás mellett is folyamatosan kötött, nem volt rá jellemző, hogy több emeletnyi részen elrúgta volna a terméseket.

Korai terméshányada jelentős, de kitűnő stressz- és peronoszpóra toleranciával rendelkezik, így az össztermés mennyisége is kiemelkedően magas.

Kifejezetten magas szintű ellenálló képességgel rendelkezik Uborka
Peronoszpóra és Uborka Mozaik Vírussal szemben.

Malika F1 kiemelkedő
tulajdonságai:

  • Magas szintű betegség ellenálló képesség a peronoszpórával és az uborka mozaik vírussal szemben.
  • Extra koraiság + nagy össztermés.
  • Minden méretkategóriában tetszetős alak és szín, nagyon jó mérettartás.
  • Erős héjszerkezet, aminek következtében nehezebben apad, jobban szállítható, kevésbé sérül a válogatógépen.
  • Nagyon jó konzisztencia, feldolgozva is ropogós marad.
  • Rövid oldalhajtásai miatt kevesebb zöldmunka, kevesebb élőmunka ráfordítás.
  • Erős gyökérzet, kiváló tápanyag hasznosítás.
  • Nagyon csokros, folyamatosan köt, kifejezetten alkalmas a kisebb méretkategóriák szedésére.

Összefoglalva: A Malika F1 ideális választás az igényes, apró méretű konzervuborkát termelő és feldolgozó felhasználók számára.