Egy lehetőség az eredményes szabadföldi uborkatermesztésre az egyre szélsőségesebbé váló időjárás mellett is, a Nádor F1 fajtával.

Az idei szezonban az uborkatermesztésben az egyik legnagyobb gondot maga az időjárás okozta.

A rendkívül meleg, aszályos nyár egyáltalán nem kedvezett az uborkának.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ez egy rendkívül szélsőséges év volt, vagy erre kell számolnunk a jövőben?

A 90-es évek elején már előre jelezték, hogy a klímaváltozás számunkra legkellemetlenebb vonatkozása talán nem is az átlaghőmérséklet lassú emelkedése, hanem az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb és egyre durvább megjelenése lesz.

Erre nagyon jó példa az idei esztendő. Egész nyáron szinte naponta dőltek meg  a melegrekordok, és állandósult az UV-B riasztás.

De a napi szélsőségek is egyre gyakoribbak. Idén nyáron is előfordult, hogy  10-14°C-os hajnali hőmérsékletet követett 32-34°C-os nappali hőmérséklet.

Egyes megfigyelések azt valószínűsítik, hogy a jégverések gyakorisága a következő évtizedben akár meg is duplázódhat.

Az idén szinte minden uborkatermesztő találkozott jégveréssel. Igaz, az uborka képes kiheverni egy enyhébb jeget, de ez igen komoly stresszt jelent a növény számára, ami az össztermés csökkenésében is megmutatkozik,és a növényvédelmi problémák, baktériumos és gomba fertőzések fokozottabban jelentkezhetnek.

Európában leginkább a Kárpát-medence van kitéve a klímaváltozás kellemetlen következményeinek.

Az utóbbi években ritkán találkozhattunk augusztus elején olyan uborkaállománnyal, ami külső megjelenését tekintve teljes megelégedéssel tölthetett volna el bennünket. Az elöregedő, sötét, kékeszöld vagy szürkészöld, pergamenszerűen kikeményedett levelek, már nemcsak a növény középső részeit, hanem a lombozat felső emeleteit is jellemzik. A fő- és oldalhajtások elvékonyodnak, növekedésük gyengül, már csak a hajtáscsúcsok legtetején találunk az uborkára jellemző, kellemes tapintású, élénk zöld leveleket. A termések kisebb-nagyobb mértékben görbülnek és üregesednek. A terméshozam, a látszólag kifogástalan idő ellenére folyamatosan csökken. Hogy nem egyszerűen az állományok természetes, a korral járó öregedéséről van csak szó, azt az is mutatja, hogy az április végén és a május végén ültetett állományok habitusa augusztusra már gyakran alig tér el egymástól.

nador1

Ehhez az idő előtti, gyors elöregedéshez a következők
vezethetnek:

  • igen magas nappali hőmérséklet
  • tartósan erős (5 fölötti) vagy nagyon erős (7 fölötti) UV-B sugárzás
  • nagy napi hőingadozás (éjszaka/nappal)
  • „légköri aszály”, a folyamatos csepegtető öntözések ellenére igen alacsony páratartalom 
  • a szükségesnél folyamatosan magasabb koncentrációjú (EC) tápoldat
  • réztartalmú permetezőszerek gyakori használata
  • durva bánásmód a szedések alatt
  • vírusos fertőzések (legtöbbször uborka mozaik vírus)

Az utolsó négy „hajlamosító tényező” kellő odafigyeléssel kiküszöbölhető. Az első négynél már sokkal nehezebb a helyzet.

Ezek károsító hatását jelenlegi ismereteink szerint a leghatásosabban a szabadföldi támrendszeres uborka állományunk raschel-hálóval való takarásával csökkenthetjük.

A raschel-háló előnyeit a következőkben foglalhatjuk össze:

csökken a nappali hőmérséklet az uborkaállományokban

csökken az éjszakai lehűlés is, tehát összességében kisebb a napi hőingadozás

növekszik a páratartalom, ezzel csökken a „légköri aszály”, s az uborka számára kellemesebb mikroklíma alakul ki, aminek következtében jelentősen csökken a görbe és az üreges termések aránya

a csökkenő besugárzással csökken az UV-B sugárzás is, s így a lombozat fiatalabb és üdébb marad

az előbb felsoroltak következtében az állományok öregedése később következik be, s ez azössztermés emelkedésében is megmutatkozik

a jégverés kockázata kiküszöbölődik

A raschel-háló hátrányai a következőkben foglalhatók össze:

a raschel-háló és annak felrakása plusz költséget jelent

a reggeli harmat lassabban szárad fel, ennek következtében egyes gombabetegségek (pl. peronoszpóra) fellépése gyakoribb és súlyosabb lehet

a kellemes mikroklímában a levéltetvek is jobban érzik magukat, s ez a közvetlen kártételen túl, növeli az uborka vírusos megbetegedésének kockázatát

az öntözési és tápoldatozási technológia kissé különbözik a fedetlen állományokétól (bár gyorsan megtanulható)

Eltérések a standard technológiától

A raschel-hálóval takart támrendszeres uborkatermesztés technológiája kisebb-nagyobb mértékben eltér a hagyományos technológiától.

A legnagyobb eltérés az öntözés technológiájában van. A háló alatt kialakuló párásabb mikroklíma miatt ugyanis az uborka lényegesen kevesebbet párologtat, s a talaj párolgása is mérséklődik. Ezért a napi öntözési adagokat – a takaratlan állományok öntözéséhez viszonyítva – 25-35 %-al csökkenteni kell. Ha ezt nem tesszük, a növényeken ödémás, túlöntözéses tünetek jelenhetnek meg, az alsó levelek lankadnak, sárgulnak, s ha időben nem lépünk, a középső és a felső levélemeletek is károsodhatnak.

A tápoldatozás esetében az eltérés annyi, hogy az előbb említett csökkentett öntözővíz tápanyagtartalmát viszont kissé emelni kell. A tápoldat töménységét 1,5-2,0 EC körüli értékre kell beállítani, ami 1.000 l. vízhez átlagosan 1,0-1,3 kg műtrágyát jelent. Kerülni kell az erős nitrogén túlsúlyt (1,5 N : 1,0 K2O), mert a sok nitrogén hatására az uborka ízközei könnyen megnyúlnak, és az állomány gyorsan kinő a kezünk alól.

Célszerű az alap tápoldathoz enyhén kálium túlsúlyos (1,0 N : 1,2 K2O) műtrágyát használni, amihez a külön adagolt kalciumnitrát dózisát úgy állítjuk be, hogy a kétféle tápoldatozás együttesen egy enyhe (1,1-1,2 N : 1,0 K2O) nitrogén túlsúlyt eredményezzen.

Technológiai kivitelezés

A raschel-háló felrakását közvetlenül az ültetés előtt kell elvégezni. Fátyolfóliás technológia esetén akkor tegyük fel a hálót, amikor az időjárás kezd kissé melegebbre fordulni. Ezzel meghosszabbíthatjuk a fátyolfóliával borított időszakot is, anélkül, hogy a növényeinket „megfőznénk”. Ha a fátyolfólia levételekor már fenn van a raschel-takarás, ez csökkenti a hirtelen megváltozó hőmérséklet, besugárzás és páratartalom által kiváltott stresszt.

A raschel-háló nem marad fenn a tenyészidőszak végéig. Szeptember 1-e után, amikor a besugárzás már jelentősen csökken, nincs többé szükség a raschel- takarásra. A háló levélételével a botritiszes fertőzés idő előtti fellépését is megakadályozhatjuk. Az óvatosan levett háló a következő évben újra felhasználható.  A levétel időpontját azonban körültekintően kell meghatároznunk, nem elsősorban a naptárhoz kell igazítanunk, hanem inkább az időjáráshoz. Tehát a szeptember elejét követő időszakban akkor vegyük le a hálót, amikor az időjárás előreláthatóan tartósan borultra – vagy még inkább esősre – fordul. Ha ugyanis egy meleg, száraz, napsütéses napon – ráadásul nem is az esti órában – vesszük le a hálót, akkor a páratartalom hirtelen csökkenése és a besugárzás ugrásszerű megemelkedése sokkolhatja a növényeket, ami a levelek napégésében, ill. az egész lombozat gyors lankadásában mutatkozhat meg.

Csak megfelelő fajtával!

A raschellel takart támrendszeres termesztésre nem minden konzervuborka fajta alkalmas. A fajtákkal kapcsolatos legfontosabb kritériumok a következők:

  • peronoszpóra tolerancia vagy legalábbis nem kifejezett fogékonyság
  • uborka mozaik vírus tolerancia vagy legalábbis nem kifejezett fogékonyság
  • középerős vagy kissé gyengébb növekedés

A peronoszpórára és uborka mozaik vírusra kifejezetten fogékony fajták raschel takarás alatt, még intenzív növényvédelem mellett is megvédhetetlenek egy olyan évben, mint például az idei volt.Az erős növekedésű fajták pedig igen hamar kezelhetetlenné vállnak a raschel háló által biztosított kedvező mikroklimatikus körülmények között.

A ZKI kínálatából elsősorban a Nádor F1 fajta ajánlható e
technológiához. 

Ez a fajta kimagasló peronoszpóra és uborka mozaik vírus toleranciával rendelkezik, így a fokozott fertőzésveszély ennél a fajtánál sokkal kevésbé okoz gondot.

Növekedési erélye és oldalhajtás képzési hajlama középerős, folyamatosan hoz oldalhajtásokat, de a kihozott oldalhajtások rövidek, így nem igényel nagy zöldmunkát, még a kedvező mikroklímát biztosító raschel hálós takarás alatt sem.

Erős, ellenálló gyökérzettel rendelkezik, jól tolerálja a magasabb EC-t, így a csökkentett vízmennyiséggel kijuttatható a relatíve több tápanyag.

A fajta nagyon korai, ezért fátyolfóliás termesztésben is használható. 

Kitűnő betegség ellenálló képességének és stressztűrő lombozatának köszönhetően sokáig szedésben tartható, így az össztermés mennyisége is kiemelkedően nagy, amit a raschel hálós takarás megkönnyíthet, így költségkímélően nagy árbevétel érhető el.

A kimagasló termőképesség mellett a fajta termésminősége is nagyon jó.

A termések sötétzöldek, egységesen hengeres alakúak. Konzisztenciájuk jó, kitűnő konzervipari alapanyagot biztosítanak. A termések héjszerkezete erős, ezért nehezen sérül, kevésbé apad, a hosszabb szállítást is jól bírja.

Mindazoknak tehát, akik a hozam és a minőség tekintetében nem akarnak kompromisszumot kötni, de a költségeiken szeretnének érdemben csökkenteni, a Nádor F1 a jó választás. 

Termelői vélemény a raschel hálóval takart konzervuborka termesztésről:

Bereczki – Kocsis Krisztina – fiatal gazda pályázat nyerteseként kezdett intenzív támrendszeres konzervuborka termesztésbe.

Krisztina családja már évtizedek óta folytat uborkatermesztést Létavértesen, eddig alapvetően kiegészítő tevékenységként. Innen jött az ötlet, hogy ezt érdemes lenne komolyabb szintre emelni, ehhez nyújtott segítséget a Fiatal gazda pályázat, egy hektáros területtel.

A támrendszer a minél biztonságosabb termesztés érdekében raschel-hálóval volt takarva. 

Krisztina a  termesztés során saját palántanevelést alkalmaz, a palántákat május végén ülteti ki.

A fő fajtája több éve a ZKI Zrt  NÁDOR F1 fajtája, melyet elmondása alapján könnyen és eredményesen termel. A fajta kiváló termőképességével, megújuló, és betegség ellenálló képességeivel emelkedik ki. A riport készítésének időpontjában, szeptember 15.-én az állományt még szedi.

Termelőnk ebben az évben az egyik vevője kérésére betette az egyik piacvezető konkurens fajtát, mely sajnálatos módon a várt eredményeket nem hozta. Mind terméshozamban, mind szedhetőségben nem szerepelt jól. 

A Nádor F1 folyóméterenként eddig 24-25 kg termést adott le,   a konkurens fajta pedig épphogy elérte a 10 kg.-t.

Különösen nagy gondot okozott, hogy ez a fajta betegség ellenálló képességben lényegesen elmaradt a Nádor F1 mellett, így sokkal többet kellett permetezni.

A Nádor esetében elég volt 10-15 napos fordulókat tartani, míg a konkurens fajta heti permetezésekkel sem volt védhető. Sokkal hamarabb megtámadta a baktériumos szögletes levélfoltosság, és a peronoszpóra, melyek együttes hatására az állomány augusztus közepére már elszáradt.

A fajtát a termelő többet nem használja, marad a jól bevált NÁDOR F1-nél.

Piaci kitekintés: 

Fő célpiacom a helyi, illetve környékbeli kisebb savanyító üzemek, feldolgozók. 

Az uborkára folyamatos piacom volt- azonban fontos elmondanom csak a kiváló minőségű termést vásárolták meg. A NÁDOR F1 fajta pozitív tulajdonságairól meggyőződtek vevőim is, melyről későbbiek folyamán is biztosítottak a stabil piacról. A termések egyöntetűek, deformálódásra nem voltak hajlamosak, még az idei extrém időjárás hatására sem görbültek. Összenőtt termésekkel szinte nem is találkoztam. 

Átvételi árak:

3-6 méret: 195 Ft

5-8 méret : 120 Ft

6-9 méret: 110 Ft

9-12 méret : 80 Ft

12+ méret: 50 Ft

A megfelelő átvételi áraknak, és a Nádor kiemelkedő termőképességének köszönhetően az idén nagyon eredményes szezont zártam, csak azt sajnálom, hogy az egész területemen nem a Nádor volt.

nador2