nosztalgia2

A fekete héjú fajtakör termesztése a múltban nagyarányú volt. A felületet tekintve döntően sötét héjú fajtákat termeltünk (Sugar Baby, Szigetcsépi). A mai termesztésben sajnos a legkisebb szegmens a fekete héjú fajtaköré, mindössze 5-6 %-a a teljes felületnek. A sötét dinnye iránti kereslet azonban folyamatosan növekszik és nem csak a vevők, hanem a kereskedők, exportőrök körében is. Egyre több olyan áruházlánc van, ahol belistázott termékként külön árucsoportba sorolják a fekete magos dinnyét. A válság ellenére a kereslet növekedése a fekete dinnye iránt a nagybani piacokon is érezhető, még a gyengébb piaci napokon is biztonsággal értékesíthető. A belföldi kiskereskedelem mellett egyre határozottabb az igény a nagykereskedők részéről is, akik vagy áruházlánci beszállítók, vagy exportálással foglalkoznak és forgalmuk növekvő részét teszi ki a sötét héjú magos dinnye.

Vannak olyan országok, ahol a (főleg észak-afrikai és közel-keleti területek Egyiptom, Jordánia, Libanon, Algéria) a sötét héjú dinnyék a termelés nagy részét adják.

Annak ellenére, hogy nálunk jelenleg az egyik legkisebb szegmenst képviseli, a növekvő igény és kedvező értékesítési lehetőségek miatt egyre fontosabb szerepet tölt be.

nosytalgia1

Miért növelhetjük árbevételünket a
Nosztalgia F1-el?

A válasz egy része a piac sajátosságában rejlik. A növekvő kereslet a fekete héjú fajta iránt egy, a szezon szinte teljes egészét jellemző magasabb árban realizálódik. Már a nagybani piacokon is 4-5, esetenként 10 Ft-al magasabb áron értékesíthető, és ezt a magasabb árat mind a kereskedők mind pedig a fogyasztók hajlandóak megfizetni. A Nosztalgia F1 egyedülálló élménnyel lepi meg azokat a vásárlókat, akik egy kis különlegességre vágynak.

A Nosztalgia F1 nagyon sok termelési körzetben és országban, különböző technológiák mellett bizonyította extra jövedelemtermelő képességét. Stabil teljesítményének és minőségének köszönhetően fontos árbevételi forrás a korai időszakban. Több régióban is piacvezető szerepet tölt be (Románia, Szerbia, Magyarország). Rendkívül sikeres törökországi fajtabevezetése markáns piaci jelenétet biztosított a török piacon.

Hogyan segít a Nosztalgia F1 elérni a
nagyobb árbevételt?

Az egyre szélsőségesebb tavaszi és nyári időjárás komolyan próbára teszi a fajtákat. A korai hideg, a jelentős csapadék, vagy az extrém besugárzás, gyökér- és lombveszteséget, gyenge minőséget produkálhat.

A Nosztalgia F1 képes ellenállni a különböző stresszhatásoknak. Jól szellőző lombozatának köszönhetően csapadékos időjárás esetén hamar felszárad, ezzel csökkentve a lombot támadó gombák korai felszaporodását. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően kiemelkedően jó a hidegtűrése, mely stresszhatásra adott válasza az extra terméskötödés. Hűvös, csapadékos időben a terméskötés megtartó képességének köszönhetően minimális terméselrúgás tapasztalható. Nagyobb (7-9 kg) terméstömege kiválóan alkalmas a belföldi értékesítéshez, de az export igényeket is ki lehet vele elégíteni. Kiváló mérettartó képességének köszönhetően ezt a tömeget a szezon második felében is képes megtartani még szerényebb körülmények között is.

A sötét héjszerkezet ellenére erősen ellenáll a napégésnek, így a meleg nyári hónapokban minimális a napégés miatti terméskiesés. Pozitívak a termelői visszajelzések a fajta koraiságáról, tetszetős külsejéről valamint kiváló minőségéről. A fajta termelői több országban is kiemelték kiváló beltartalmi értékeit. Mind hússzínben mind pedig ízben elnyerte a vásárlók elismerését.

A Nosztalgia F1 fajtából szépen elkészített pult szinte vonzza a vevők tekintetét mutatós külsejével és egységes méretével, nem okozva gondot a termelőjének az eladás terén. Azokon a területeken (Románia, Macedónia), ahol még ma is lékelik a dinnyét, a Nosztalgia F1 nem hagyta cserben termelőjét.

Ha szeretne Ön is nagyobb biztonság mellett magasabb jövedelmet elérni bátran válassza a fajtánkat.

Sikeres termesztést kívánunk!