26PalotasF1

A 2013-as esztendő a fűszerpaprika termelők figyelmét is ráirányította a termesztésre ható szélsőséges időjárásra és az ezt tolerálni képes fajtákra. Korábbi számainkban is írtunk már arról, hogy a sikeres termelők esküsznek az olyan hibridekre, amelyek alacsony élőmunka ráfordítással termelhetők és magas hozammal rendelkeznek! Az elmúlt évek távlatában azt is kijelenthetjük, hogy a sikeres termesztés a magasabb színvonalú technológia előretörését hozza magával. Erre már számos példát találunk hazánk különböző termőtájain, Kunadacson vagy Tataházán, de az ország legkeletibb Hajdúsági régiójában is.

Az, hogy a fűszerpaprika termesztés legmagasabb költsége a szedés, 2013-ban tény; kétségeink, a 2014-es esztendővel kapcsolatban sem lehetnek! Ezt a költséget csak könnyen és gazdaságosan szedhető, magas hozamú fajtákkal csökkenthetjük. A koncentrált érés a kulcs a könnyen szervezhető és kevés számú szedéshez.

Rendelkeznek-e ezekkel a tulajdonságokkal fajtáink?

Kijelenthető: igen! Fajtáink népszerűségét csak erősítik más, olyan kedvező fajtabélyegek, amelyek a még kedvezőbb gazdasági sikerekben nélkülözhetetlenek.

MILYEN tulajdonságok FONTOSAK partnereink számára és MELYEK TESZIK népszerűvé fűszerpaprika kínálatunkat?

Hiros-F1-13-jan-1-300x225

  • Nagy hozam
  • Rendkívül alacsony fajlagos élőmunka költség a szedés során
  • Magas szárazanyag tartalom és ennek köszönhetően nagy őrlemény kihozatal
  • Kimagasló festéktartalom és színtartósság
  • Könnyű termeszthetőség
  • Kiváló stressz tolerancia

Palotás
Kiemelkedő minőségű őrlemény és magas hozam!

Magyarország és a környékbeli országok piacvezető édes fűszerpaprika hibridje 2013-ban! Felhasználható szárításra és darálmánynak is. Csípmentes, folytonos növekedésű, csipedve is szedhető fűszerpaprika hibrid. Nagyméretű, csüngő bogyóval, magas hozammal, jó stressz toleranciával rendelkezik, folyamatos kötésre képes. Általános betegség ellenálló képességével kiemelkedik, a most piacon lévő fajták közül a CMV fertőzést nagyon jól tolerálja. Erős növekedésű, kiterjedt gyökérzettel rendelkező, a szabadföldi termesztéshez kiválóan alkalmas lombozattal rendelkezik. A hibrid hektáronként akár 25-36 tonnás hozamra is képes. Kifejezetten nagy bogyókkal, 12-17 cm-es csőhosszal rendelkezik. Koncentrált érésének köszönhetően szedése akár két menetben megoldható. Szedése igen hatékony, egy nap egy fő 220-240 kg-ot is képes leszedni, ennek köszönhetően 20%-al olcsóbb a kilóra eső szedési költség. A paprika erős gyökérzetének, jó stressz tűrésének köszönhetően stabilan teljesít, bogyói nem aprósodnak le.

Kifejezetten magas a szárazanyagtartalma, így a hektáronkénti őrlemény kihozatal messze jobb, mint más fajtáké a piacon!

Hírös
A költséghatékony termeszt-hetőség magas hozammal társul!

Folytonnövő, csípős fajta, szabadföldön direkt vetéssel, palántázva, félintenzív és intenzív termesztési körülmények közé ajánljuk. Nagy hozamra képes, kifejezetten nagy bogyókkal rendelkező, csüngő típus. A jó stressz ellenállóságnak, a biztonságos virágzásnak, a nagyméretű bogyóknak köszönhetően a hektáronkénti hozama meghaladhatja a 400 mázsát. Napi szedési teljesítményével kiemelkedik a piacon lévő többi csípős fajtához képest. Szedhetősége kifejezetten gazdaságos a szokatlanul nagy 16-18 cm hosszú „csöveinek” köszönhetően. A fajtára jellemző koncentrált érés is nagy segítséget jelent a betakarítások alkalmával. A szedési teljesítmény a 300kg/fő/napot is meghaladhatja! Csipedve szedésre kifejezetten alkalmas.

Termései húsosak, vastag falúak. Kiváló alapanyag, mind szárítmánynak, mind nyers darálmánynak. A csípős fajták között kiemelkedő színanyag tartalmának köszönhetően kiváló minőségű őrlemény alapanyagot biztosít.

Ne várjon a vetőmag beszerzésével, vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálatunkkal és területi képviselőinkkel!