18010-770

Új, átmeneti növekedési típusú alany a Lagenaria 
piacon.

Az idei év időjárása próbára tette nem csak a termelők, de a növények tűrőképességét is. A hosszúra nyúló márciusi tél, több mint két héttel késleltette a kipalántázásokat, és ezt követően komoly hőhullámmal és lehűlésekkel kellett megbirkózniuk a növényeknek. A kitakarás idején kialakult erős lehűlés, az ország egész területén gondokat okozott és az oltatlan állományok mellett még sok lagenaria alanyra oltott állomány is tőpusztulást szenvedett el. Az idei szezonban szükség volt az erős időjárásnak is ellenálló oltott dinnyepalántákra, a sikeres és megbízható betakarítás érdekében.

ZKI-18010-f1-13-nov-1

Az elmúlt időszakban dinamikusan nőtt az oltott dinnye felületünk. Néhány évvel ezelőtt még 1000 ha alatt volt a magyarországi felület, ami mostanra meghaladta az 1500 ha-t is. Növekedésének egyik oka az egyre szélsőségesebb tavaszi és nyári időjárás volt, amit a sajátgyökerű technológiát használó termelők egyre nehezebben tudtak lekövetni és biztonságosan termelni. Másrészt, a koraiságért folytatott küzdelemben az egyre korábbi kiültetések nagy hangsúlyt kaptak, amit a sajátgyökerű állományokkal nem lehetett kivitelezni. A megváltozott környezeti, technológiai és időjárási tényezőkre adható válaszoknak két lehetséges alternatívája adódik:

  • Megfelelő fajtaválasztás, amely képes ellenállni a szélsőséges elemeknek bizonyos korlátok között. Ehhez nyújt segítséget a ZKI Zrt. új nemesítési programjából származó „KÖNNYEN TERMESZTHETŐ” fajta is, mint a Lentus F1, a korai szegmensben.
  • A másik út a megfelelő technológia, az oltás használata, megfelelő alany megválasztása mellett. Ennek a problémának a megoldására is van válasza a ZKI Zrt. termékfejlesztésének, a 
ZKI 18010 F1 erős növekedésű lagenaria alany 
formájában.

Az oltás térhódításával és az időjárás megváltozásával együtt, az alanyhasználat is jelentősen átalakult. Míg 6-7 évvel ezelőtt a könnyebb olthatósága miatt a lagenaria alanyt részesítették előnyben a palántanevelők és a termelők, addig ez mára már megváltozott és az interspecifikus alanyok kerültek előtérbe, több mint 60%-ban. Elsősorban a rendkívüli termőképességük és stressztűrő képességük miatt terjedtek el rohamosan. Az erős gyökérzetük és kiváló tápanyag hasznosító képességük miatt az elmúlt időszakban sok minőségi gondot okoztak a termelőknek, részben a nem megfelelő tápoldatozási technológia, részben az időjárási eseményekre adott rossz technológiai fogások miatt. Sok esetben fordult elő vastag héjszerkezet, szakadt, gyengén színeződő hús, amit a piac nem fogadott el. Az oltott dinnyék esetében tehát a hangsúly a minőségre helyeződött át.

Szükség volt egy olyan lagenaria alany fejlesztésére, ami kiküszöböli az interspecifikus alanyok minőségre gyakorolt negatív hatását, de rendelkezik a nagy termőképesség és hőtűrő képesség egységével.

A megoldás:

A ZKI 18010 F1 erős növekedésű, átmeneti típusú lagenaria alany használata, ami biztonságot jelent a minőségért és termésbiztonságért folytatott küzdelemben. Új lagenaria alanyunk képes kielégíteni mind a palántanevelő speciális igényeit, mind a termelői elvárásokat.

Milyen előnyökkel jár a ZKI 18010 F1 lagenaria alany használata?

  • Rendkívül gyors és egységes kelése még alacsonyabb hőmérsékleten is tökéletes, ezzel jelentős nevelési időt és fűtési költséget lehet megtakarítani a nevelőben.
  • Kiváló eredés mellett magas kihozatali értéket lehet vele elérni.
  • Erős agresszív gyökérzetének köszönhetően az alany akár gyökérmetszéses technológiában is sikerrel alkalmazható. Gyökérmegújító képességének köszönhetően oltás után rendkívül gyorsan fejleszt új gyökereket. Ez a nagytömegű gyökérzet, a teljes palántanevelés alatt jól látható, és kiültetést követően számos előnyt biztosít, a jobb tápanyag- és vízhasznosítás valamint a hőstressz leküzdése terén.
  • Rendkívül erős növekedése miatt, átmenetet képez az interspecifikus és hagyományos gyengébb növekedésű lagenaria alanyok között, biztosítva ezzel a tökéletes lombtakarást és napégés elleni védelmet.
  • A fajta koraiságának köszönhetően ki tudjuk védeni a korai kiültetés okozta stresszt és élvezni tudjuk a ráoltott korai dinnye minden előnyét.
  • Minőségre gyakorolt hatása kiemelkedő volt a tesztelések és próbatermesztések alatt. Magas cukortartalom mellett, minimális volt a hússzakadásra és héjvastagságra gyakorolt hatása.

ZKI-18010-f1-13-nov-2

Termékfejlesztésünk új elemét a termelőknek és palántanevelőknek ajánljuk, akik egy kicsit többet szeretnének kapni egy lagenaria alanytól és szeretnék kiaknázni a két fő alanytípus adta lehetőségek közül, a legjobbat.

Bízunk benne, hogy a fajta bevezetése sikeres lesz az oltott technológiát használók körében!

Válasszák bizalommal fajtánkat a következő szezon tervezési időszakában!

Sikeres termesztést kívánunk!