almapaprika

A 2014-es esztendőben társaságunk két almapaprika újdonsággal jelentkezett: egy édes és egy csípős hibriddel. Az idei esztendő nem volt túl kegyes a szabadföldi paprikatermesztőkhöz. Egy valami azonban most is igazolást nyert: a legmagasabb hozam okszerűen elvégzett tápanyag utánpótlással, növényvédelemmel, hibridhasználattal és intenzív technológiával érhető el.

A hajdúsági termőtáj az ország legfontosabb régiója az almapaprika szempontjából. Hagyományosan az Újfehértó és Létavértes tájkörzetekben van a legnagyobb hagyománya ennek a terméknek. Szabó Zsolt és családja komoly szakmai múlttal rendelkezik.
Példaértékű újfehértói kertészetük mellet integrációval is foglalkozik. Az elmúlt években széles rálátása volt a piacon elérhető fajtákra és hibridekre, amelyeket folyamatosan be is emelt és kipróbált saját termesztésében. A fajták köre leszűkült: felülről öntözött állománya Nagykúti -ami ma Magyarország legnépszerűbb fajtája-, intenzív állománya pedig a rendkívül szabályos, egyöntetű terméseket adó Golf F1. Mivel közvetlenül értékesít a savanyító üzemeknek, így nem csak a termesztés szempontjából fontos tulajdonságokat veszi figyelembe a fajtaválasztás során, hanem kiemelt figyelmet fordít a savanyító üzemek speciális igényeire is. Az idei esztendőben Zsolt a ZKI Zrt. új, jelenleg csak számmal rendelkező két almapaprika hibridjét is jelentős felületen beemelte kipróbálásra a termelésébe. Csak emlékeztetőül: a ZKI 9618 F1 csípős, a ZKI 9619 F1 pedig egy édes újdonság. Mindkét hibridre jellemző a nagy hozam, szabályos alak, vastag hús.

ZKI-96-18-F1-edes-alma

Habár az idei időjárás szélsőségekben gazdag volt és a szabadföldi termelésnek nem kedvezett, Zsolt kertészetében mégis lehetőségünk nyílt augusztusban fajtabemutatót tartani, egy biostimulátorok forgalmazására specializálódott céggel. Szerencsére a bemutatót megelőző napok esős időjárása ellenére is sokan eljöttek, lehetőség volt kérdezni és egymástól ötleteket ellesni.

zki-9619

Zsolttal a szezon végén összegeztük a tapasztaltakat. „A nagyon nehéz kezdés után és az időjárás ellenére is sikerült elérni a csípős hibridekkel az 450-500 mázsa feletti hozamot hektáronként. A kiültetés utáni időjárási szélsőségek miatt, már azon gondolkodtam, hogy az egész felület kitárcsázásra kerül. Szinte csoda, hogy az állomány lábra állt. A genetikai potenciál maximális kihasználását sajnos az időjárás erősen korlátozta. Az üveges savanyításra – véleményem szerint-, apróbb mérete miatt még mindig a legjobb fajta a Golf F1. A két „számos” újdonság bogyóméretében nagyobb, azok valóban jobban megfelelnek a hordós, töltve vagy egészben savanyításnak. A táblán készült kora nyári képek, mindenkit meggyőzhetnek az újdonságok gyökerének ellenállóságáról. A többszöri özönvízszerű esőzés ellenére sem volt „tőhervadásom”, ami bizony sokfelé jelentett gondot országszerte. A savanyító üzemek igényeinek tökéletesen megfelelnek az újdonságok. Húsvastagságuk, roppanóságuk, konzisztenciájuk a savanyítás után is megbízható. Ez nagyon fontos, ha fajtát választunk.”

Ne feledjük, ha almapaprika, akkor ZKI!