Fűszerpaprika

Balás Gergely

 

A fűszerpaprika másodlagos géncentruma Magyarország. A világ számos régiójában sok fogás elképzelhetetlen a fűszerpaprika színe és aromája nélkül. A ZKI Zrt. kínálatában megtalálhatóak az édes és csípős, nagy termőképességű, rezisztens hibridek, valamint a régebbi, hagyományos fajták is, amelyek mind tökéletes alapjai a kiváló színű, magas minőségű fűszerpaprika őrleményeknek és egyéb nyersen feldolgozott készítményeknek. Fajtáink nemcsak a kárpát – medencei országokban, de távolabbi piacokon is népszerűek.

FONÓ F1

Világújdonság ellenállóságban, magas minőség az őrleményben!

Folytonnövő, édes, kettős hasznosíthatóságú fűszerpaprika hibrid,

könnyű termeszthetőség, széles technológiai adaptáció,

kimagasló általános stressz ellenállóság,

a fajta kiterjedt gyökérzetű, erőteljes növekedésű és ágrendszerű,

nagyon jó lombtakarás, csüngő bogyók,

kiváló beltartalmi tulajdonságok, ASTA és szárazanyag tartalom,

csipedve szedhető bogyók.

PALOTÁS F1

Kiemelkedő minőségű őrlemény, magas hozam!

Folytonnövő, csüngő, nagy hozamú,

termésmérete egyedülállóan nagy, ami csipedve is rendkívül könnyen szedhető,

legkedveltebb hibrid a paprikakrém előállítók körében,

koncentrált éréssel, megbízható kötésekkel és kimagasló szárazanyag tartalommal rendelkezik,

rendkívül magas minőségű őrlemény alapanyaga,

vigorózus növekedés, optimális lombtakarás, erős gyökérzet, és nagyon gazdaságos szedés jellemzi.

BOLERÓ F1

Rekord hozam és színanyag hajtatásban is!

Folytonos növekedésű, csípősségmentes, csüngő termésállású,

intenzív szabadföldi-, illetve hidegfólia alatti termesztésre ajánlott,

hajtatásban kötött bogyók száma kimagasló,

magas festéktartalom,

termőképessége kifejezetten nagy.

GLOBÁL

Az egyetlen baktérium rezisztens csípős cseresznyepaprika!

A Xanthomonas vesicatoria baktériummal szemben ellenálló,

csüngő termésállású, szilárd szárú, csípős cseresznyepaprika,

folytonos növekedésű, korai, nagy termőképességű,

termése 2,5-3 cm átmérőjű, enyhén lapított gömb alakú,

kapszaicin tartalom 950-1500 mg/kg (15000-24000 Scoville egység).

JUBILEUM F1

A legkedveltebb csípős hibrid!

Kiváló alapanyag csípős fűszerpaprika őrleménynek és krémnek,

rendkívül népszerű, csüngő termésállású, kifejezetten csípős fűszerpaprika hibrid,

folytonos növekedésű, középkorai érésű,

termései 12 cm hosszúságúak,

megbízható csípősségének alapja a magas kapszaicin tartalom,

intenzív termesztésbe ajánlott,

baktériumos levélfoltossággal szemben ellenálló,

kifejezetten magas termőképességű, kulcs a magasabb árbevétel és profit eléréséhez.

HÍRÖS F1

Költséghatékony termeszthetőség, magas hozam!

Folytonnövő, csüngő, csípős, középérésű fűszerpaprika,

kimagasló hozam,

termés mérete egyedülálló, akár 16-18 cm,

széles technológia adaptáció,

csipedve is szedhető,

kiemelkedő színanyag-tartalommal kiváló minőségű őrlemény-alapanyagot biztosít,

koncentrált érés, rendkívül gazdaságos szedés.

Fűszerpaprika fajtáink

A beltartalomra és bogyótömegre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, nagy mértékben változhatnak az alkalmazott technológiától, földrajzi elhelyezkedéstől, évjárattól, szedési, postharvest és feldolgozási eljárástól, valamint a betakarítás idejétől.

Jelmagyarázat:

F= folytonos növekedésű
FD= féldeterminált növekedésű

Xv:1-10 = Xanthomonas vesicatoria, patotípus 1-10 (Baktériumos levélfoltosság)
Xv:1,2,3 = Xanthomonas vesicatoria, patotípus 1,2,3 (Baktériumos levélfoltosság)
CMV = Cucumber Mosaic Virus (Uborka mozaik vírus)
Tm0 = ToMV, TMV, patotípus:P0
Tm2 = ToMV, TMV, TMGMV, BePMV, PaMMV, ObPV, PMMoV, patotípus:P1,2
ToMV = Tomato Mosaic Virus (Paradicsom mozaik vírus)
TMV = Tobacco Mosaic Virus (Dohány mozaik vírus)
TMGMV = Tobacco Mild Green Mosaic Virus (Dohány enyhe zöld mozaik vírus)
BePMV = Bell Pepper Mottle Virus (Csemege paprika foltosság vírus)
PaMMV = Paprika Mild Mosaic Virus (Paprika enyhe mozaik vírus)
ObPV = Obuda Pepper Virus (Óbuda paprika vírus)
PMMoV = Pepper Mild Mottle Virus (Paprika enyhe foltosság vírus)

HR = Magas fokú ellenálló képesség
IR = Közepes fokú ellenálló képesség

© Minden jog fenntartva – ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.        Weboldal: Somos Media