Paprika nemesítés

A ZKI-ban és annak jogelődjeiben mindig is nagy hangsúly került és kerül ma is az étkezési paprika nemesítésére. Fontos célkitűzés számunkra, hogy a hazai fogyasztó a régóta megszokott ízletes magyar paprikával találkozzon a boltok polcain. Nemesítésünk elsősorban a honi paprikatermelők számára, a magyar adottságoknak megfelelő hibridekkel igyekszik szolgálni a piacot.

De nem elégszünk meg csupán a régi tradíciókkal, hibridjeink innovatívok, korszerűek. Fontos számunkra, hogy a termelők a lehető legkevesebb vegyszer felhasználásával, rezisztens hibridekkel tudjanak a piacon megjelenni.

Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a vírus és baktérium ellenálló hibridek előállítására. Tevékenységünk során nem csak a frisspiac, hanem a feldolgozóipar igényeit is igyekszünk kielégíteni.

A főbb fajtatípusok, melyek nemesítési programjainkban szerepelnek: cecei, fehér blocky, kápia, hegyes erős, paradicsomalakú paprika és az almapaprika. Az étkezési paprika mellett fontosnak találjuk a nagy hagyományokkal rendelkező fűszerpaprika nemesítést is. Fajtáink kitűnő beltartalmi értékekkel rendelkeznek, melyek mind őrleménykészítésre, mind pedig ipari felhasználásra alkalmasak.